ZF 24

Fuziunea dintre UniCredit România şi Alpha Bank România a fost desemnată “Cea mai bună tranzacţie de fuziuni şi achiziţii pentru o instituţie financiară din ECE” de revista EMEA Finance

Fuziunea dintre UniCredit România şi Alpha Bank...

Autor: Roxana Rosu

24.04.2024, 16:49 199

Fuziunea dintre UniCredit România şi Alpha Bank România a fost desemnată “Cea mai bună tranzacţie de fuziuni şi achiziţii pentru o instituţie financiară din ECE” de către revista EMEA Finance.

UniCredit a primit şi premiul pentru „Best Financial Institution M&A Deal in CEE” pentru procesul de fuziune.

“Nominalizate de mediul de business, inclusiv bănci şi clienţii acestora, şi alease de echipa editorială EMEA Finance, tranzacţiile premiate confirmă munca diligentă şi inovatoare care are loc în regiunea EMEA”, comentează publicaţia.

Fuziunea filialelor româneşti şi crearea celei de-a treia bănci ca mărime din România, după totalul activelor, are o semnificaţie importantă pentru cele două bănci: întărind prezenţa grupului UniCredit pe o piaţă cheie în creştere, Alpha Bank deţinând un pachet de 9,9%.

Andrea Orcel, CEO UniCredit, a declarat recent că asocierea cu grecii de la Alpha Bank, născută din dorinţa de a creşte dimensiunea UniCredit în România, s-a transformat într-un parteneriat care ar putea deveni un model pentru modul în care creditorul italian intră pe noi pieţe.

Prin acordul semnat în octombrie 2023, UniCredit a acceptat să cumpere detinerea de 9% a guvernului grec la Alpha Bank şi pachetul majoritar detinut la sucursala din România, care va fuziona cu UniCredit Bank Romania. Cele două grupuri au stabilit şi un acord privind distributia şi un joint venture în sectorul pensiilor private.

Alpha Bank a primit 300 milioane euro în numerar pentru businessul din România şi a păstrat 9,9% din capitalul noii entităti formate în urma fuziunii.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO