ZF CEO Strategy

CEO Strategy, un proiect Ziarul Financiar şi ING Bank. Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Ecotic: Infrastructura de colectare a deşeurilor în România este deficitară faţă de alte ţări. Noi avem câteva zeci de centre, în timp ce Austria şi Italia au între 4.000 şi 5.000 de centre

29.05.2024, 19:00 Autor: Miruna Diaconu

♦ Deschiderea centrelor de colectare va însemna şi un necesar de forţă de muncă, ceea ce va duce la crearea unor noi locuri de muncă în ţară.

Tranziţia la o economie verde vine cu o serie de provocări pentru piaţa locală, dar şi cu oportunităţi. Totuşi, una dintre lipsurile Româ­niei la acest capitol este infrastruc­tura de colectare a deşeurilor sub­dez­voltată. Valentin Negoiţă, preşe­dintele Asociaţiei Ecotic, care se ocupă cu managementul integrat al deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice (recuperare, reciclare şi revalorificare), spune că subdez­voltarea acestei infrastructuri repre­zintă o oportunitate pentru piaţa locală. „Oportunitatea numărul unu pentru noi ar fi dezvoltarea infra­struc­turii de colectare, care în Ro­mâ­nia este deficitară. Noi avem pro­babil câteva zeci, în cel mai bun caz, de centre municipale de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, faţă de ţări ca Austria, care are pes­te 4.000, şi Italia, care numără circa 5.500 astfel de centre“, spune Va­len­tin Negoiţă, prezent în emisiunea CEO Strategy, un proiect al Ziarului Financiar în parteneriat cu ING Bank.

Centre de colectare sunt univer­sale, astfel că nu privesc doar produ­sele electrice şi electronice, ci şi tex­tile, ambalaje, biomasa, construcţii, cam tot ce reprezintă un deşeu. Astfel de centre ar putea să aco­pere nevoile comunităţilor din Ro­mâ­nia, însă, în prezent, doar câteva oraşe mari dispun de astfel de centre.

Asociaţia Ecotic, care reprezintă producătorii de echipamente electrice şi electronice, colectează circa 50% din deşeuri din retail, în timp ce centrele de colectare a deşeurilor reprezintă doar 5%.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Învățam împreună din experiențele și poveștile oamenilor de afaceri care conduc companii de succes.
ING este alături de ei, de antreprenori și companii din mediul de afaceri românesc cu soluții de banking și mai și.
Mai exact, pe lângă produse și servicii bancare, oferim consultanță personalizată, expertiză sectorială și sprijin pentru dezvoltarea practicilor sustenabile.