ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Bursele, cu ochii pe dobânzi şi mediul politic. Bogdan Maioreanu, eToro: Am văzut imediat o reacţie după reducerea realizată de BCE. Pe de altă parte, pieţelor nu le place incertitudinea

27.06.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Indicele Stoxx 600 este pe minus cu 1% de când Banca Centrală Europeană a realizat prima reducere a ratelor dobânzilor din 2019.

În vreme ce Banca Centrală Euro­peană a realizat prima reducere a ratelor dobânzilor din ultimii cinci ani, iar partidele extremiste au înregistrat creşteri semnificative în cadrul alege­rilor europarlamentare de la începutul lunii, analiştii îşi îndreaptă acum atenţia atât către Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană), cât şi spre potenţialele incertitudini create la nivelul continentului, spune Bogdan Maioreanu, analist la eToro.

„Am văzut imediat o reacţie a pieţelor după decizia de reducere a dobânzilor.“

„De exemplu, indicele Stoxx 600 a crescut cu 1% după ce Banca Centrală Europeană a redus dobânzile cu 0,25%, aşa cum se aştepta, de altfel, piaţa. Evident, investitorii se uită acum către Fed pentru că aşteptările au fost extrem de optimiste acolo“, explică reprezentantul platformei de tranzacţionare.

BCE a acţionat mai rapid decât omologii săi din Statele Unite şi Marea Britanie în ceea ce priveşte scăderea costurilor de împrumut. în data de 6 iunie, instituţia a redus dobânda de referinţă pentru depozite cu un sfert de punct procentual, la 3,75%. De atunci, indicele paneuropean Stoxx a pierdut circa 0,9%.

„La începutul anului, pieţele vedeau deja şase-şapte reduceri de dobânzi anul acesta, după care am ajuns la zero. Am ajuns chiar la perspectiva unei mici creşteri de dobândă, iar acum analiştii văd două reduceri de dobândă anul acesta“, continuă analistul, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Cel mai recent raport privind piaţa muncii din Statele Unite a diminuat şansele ca Fed-ul să reducă în curând ratele dobânzilor. Apoi, autorităţile americane au anunţat că preţurile de consum din luna mai s-au situat în continuare la un nivel prea ridicat pentru ca instituţia să înceapă un nou ciclu de relaxare a politicii monetare.

De altfel, printre factorii care au susţinut în ultimul an şi jumătate pieţele internaţionale de capital, dincolo se rezultate financiare, dividende şi perspective de dezvoltare, se numără estimările conform cărora principalele bănci centrale ar începe în curând un nou ciclu de reducere a dobânzilor, ceea ce ar putea îmbunătăţi rezultatele unor companii şi, în consecinţă, preţurile acţiunilor.

„Europa a mai venit cu o surpriză: rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, care a arătat că se îndreaptă către dreapta. Partidele populiste au obţinut victorii substanţiale, în special în Franţa, una dintre economiile mari din Europa. Asta a determinat o situaţie de incertitudine, mai ales după ce preşedintele Macron a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale şi stabilirea de alegeri în 30 iunie şi 7 iulie.“

Totodată, „este interesant ce s-a întâmplat şi cred că vom vedea influenţe şi în zona economică. Deja am văzut influenţe pe bursă, cărora nu le place incertitudinea (...) Acum întrebarea este unde se va îndrepta Parlamentul European după alegeri şi unde se vor îndrepta politicile europene“, mai spune analistul.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent