ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. De ce cresc acţiunile Transelectrica? De ce scad ale Fondului Proprietatea? Cum se va reflecta scăderea dobânzilor pe Bursa de Valori? Răspunde Elena Uleia, Prime Transaction

09.07.2024, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Extremele din indicele BET din ultima lună, respectiv creşterea acţiunilor companiei de stat Transelectrica (TEL) cu 32% şi scăderea abruptă a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) cu 17%, sunt analizate zilele acestea de investitori în contextul în  care diferenţele sunt semnificative faţă de evoluţia indicelui principal BET, de doar 2%. Deci, de ce cresc acţiunile TEL?

„Transelectrica a anunţat acum ceva timp o creştere de 40% a tarifelor pentru achiziţiile de servicii de sistem, de unde sunt sigură că unii investitori au cumpărat acţiuni în anticiparea unor rezultate foarte bune, atât pe partea de venituri, cât şi de profitabilitate în trimestrele ce vor urma. Pe de altă parte, având în vedere creşterile din ultima perioadă a cotaţiilor acţiunilor, aici mă refer în general pe piaţă, Transelectrica rămăsese de mult timp una dintre companiile puternic subevaluate de la BVB. Aşadar, consider că evoluţia pe pozitivă din ultima perioadă poate fi explicată şi din acest punct de vedere“, spune Elena Uleia, CFA, broker al Prime Transaction.

Compania naţională de transport a energiei electrice a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 103 mil. lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce veniturile operaţionale au ajuns la 532 mil. lei, plus 7%.

Pentru 2024 compania are venituri bugetate de 5,3 mld. lei şi un profit net de 146 mil. lei. Cu alte cuvinte doar în T1 compania a realizat 70% din cât şi-a bugetat pentru tot anul. Acţiunile se tranzacţionează la un multiplu P/E de 14,86 ori profitul net al ulti­melor 12 luni. Ce potenţial mai au acţiunile?

„Este foarte greu de spus care va fi evoluţia procentuală, însă cu siguranţă este în continuare una din acţiunile subevaluate din BET. Iar în lipsa altor informaţii, ştiri cu impact negativ asupra trendului ascendent pe care l-am avut la nivel de piaţă, consider că Transelectrica îşi va menţine, îşi va menţine trendul pozitiv“, spune Elena Uleia la ZF Deschiderea de Astăzi.

Pe de altă parte acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt pe un trend descendent în ultima lună. Vineri, 5 iulie, a fost prima şedinţă pe plus pentru FP din ultima lună. De ce?

„Într-adevăr, am văzut vineri prima şedinţă pozitivă din ultima lună. Explicaţia scăderii din ultima lună nu este una evidentă în ceea ce priveşte Fondul Proprietatea, însă de-a lungul timpului Fondul a fost una din societăţile de pe piaţa noastră care a atras atenţia investitorilor, atât investitorii de retail, cât şi instituţionali, prin prisma randamentelor foarte bune pe care le-a oferit atât pentru dividende, cât şi pe răscumpărarea de acţiuni, randamente pe care le finanţa din vânzarea activelor din portofoliu. Acum, după vânzarea Hidroelectrica şi distribuirii dividendului, portofoliul administrat de către Fondul Proprietatea a rămas la o valoare mult mai mică şi probabil de aici nu mai este atât de atractivă pentru investitori“.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent