ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Danijel Delac, CEO al InterCapital Securities, cel mai mare broker bursier din Croaţia: Fundamentele sunt excelente în indicele BET. Continuaţi ce aţi făcut până acum şi veţi ajunge la statutul de piaţă emergentă în MSCI

01.07.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

„Evaluările încă sunt bune, iar dividendele sunt foarte atractive“ Listările mari, binevenite în contextul actual Bursa de la Zagreb afişează o creştere de 11% anul acesta, faţă de 18% pentru BVB (fără dividende).

Invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 28 iunie, Danijel Delac, CEO al InterCapital Securities, cel mai mare broker prezent pe Bursa de Valori de la Zagreb, a spus că vede mult potenţial în indicele de referinţă BET şi în piaţa de capital din România, susţinută de-a lungul anilor de dividende solide şi evaluări atractive – elemente ce pot aduce Bursa de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă în indicii Morgan Stanley Capital International.

„Fundamentele sunt excelente în indicele BET, oricum le-ai măsura. Singurul risc geopolitic este cel al războiului din Ucraina, dar în acelaşi timp, multe pieţe sunt la maxime istorice sau aproape de maxime şi nu poţi controla totul, aşa că trebuie să te concentrezi pe fundamente şi pe investiţii pe termen lung“, consideră Danijel Delac.

InterCapital Securities face parte din grupul InterCapital, unde este inclus şi administratorul de investiţii care a listat anul trecut pe Bursa de la Zagreb un ETF (exchange traded fund/fond tranzacţionat la bursă) bazat pe indicele BET-TRN. La finele lunii mai, InterCapital Asset Management a lansat ETF-ul şi la Bursa de Valori Bucureşti, unde este listat sub simbolul ICBETNETF.

„Cu siguranţă plănuim să listăm noi ETF-uri la BVB deoarece credem că există mult potenţial în această piaţă. Chiar dacă BET este aproape de maxime, suntem destul de siguri că nu este supraevaluat, iar InterCapital vede destul de mult potenţial în indice. Evaluările încă sunt bune, iar dividendele sunt foarte atractive“, continuă CEO-ul.

CROBEX, indicele principal al bursei croa­te, a crescut de la începutul anului cu 11,3%, peste randamentul de 7,2% afişat în ace­eaşi perioadă de indicele paneuropean Stoxx 600, care urmăreşte activitatea a 600 de com­panii din economii precum Austria, Elveţia, Suedia, Belgia şi Norvegia. La Bucureşti, indicele BET este pe plus cu 18%. „Fa­ceţi o treabă excelentă. Din ce am văzut, mul­te companii au un management profe­sio­nist.“

„Noile listări sunt mai mult decât bine­ve­ni­te, însă mai degrabă listări mari, nu doar tehnice. Ştiu că Fondul Proprietatea are alte câteva propuneri de IPO-uri mari. Deci cred că ar trebui să continuaţi ce aţi făcut până acum, fiind cel mai bun mod de a ajunge la statutul de piaţă emergentă în MSCI, nu doar în indicii FTSE.“

Bursa locală este încadrată ca piaţă emergentă în indicii FTSE Russel. În indicii MSCI, România este piaţă de frontieră; o promovare în acest sens ar aduce BVB tot mai aproape de radarul marilor investitori internaţionali, ceea ce s-ar putea reflecta inclusiv asupra lichidităţii şi cotaţiilor companiilor listate.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent