ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dragoş Manolescu, OTP AM: Anticipez volatilitate şi potenţiale corecţii în a doua parte din an. Populismul face ca Uniunea Europeană să fie mai reticentă în a lua măsuri drastice privind deficitele excesive

05.07.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Văd oportunităţi dinspre fondurile europene ÅŸi energie, întrucât nu mă aÅŸtept să scadă mult preÅ£urile la energie“ â™¦ InflaÅ£ia din zona euro, în uÅŸoară coborâre luna trecută.

Piaţa de capital din România se poate confrunta cu fluctuaţii în S2/2024, după ce primele şase luni din an au adus o creştere de 25% prin indicele dividendelor BET-TR, după o apreciere de 40% în 2023, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al administratorului de fonduri mutuale OTP Asset Management, care rămâne însă optimist cu privire la perspectivele pe termen lung ale Bursei.

„Mă aştept la volatilitate în a doua jumătate a anului, iar aici sunt incluse şi corecţii pentru că nu ştim exact ce urmează. Trebuie să ne uităm şi la deficitul bugetar, care se apropie de borna de 7%, ceea ce înseamnă că, teoretic, ar trebui să avem nişte măsuri pe fiscalitate, deci creşteri de taxe, impozite, de colectare – care sunt promise şi nu vin“, spune el.

Reprezentantul managerului de investiţii – cu active sub gestiune în valoare de 608 milioane de lei la finele lunii mai – a fost prezent în cadrul ediţiei de joi, 4 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar, iar podcastul este transmis pe platforma Spotify. „Dacă mă uit la gapul de TVA pe care îl are România, stăm cel mai prost din Uniunea Europeană la colectat – asta e realitatea. Dacă nu creşte colectarea, ar trebui să vedem creşteri de taxe şi impozite. Să nu uităm că suntem în acea procedură de deficit excesiv, ori vorbim de 18-19 ţări din Europa care depăşesc.“

CEO-ul adjunct OTP AM mai listează ca potenţial risc alegerile care au loc anul acesta, când aproape jumătate din populaţia planetei este aşteptată la urnele de votare. De altfel, în noiembrie, Statele Unite urmează să îşi voteze preşedintele, iar sondajele îl dau favorit până acum pe fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, candidat din partea Partidului Republican.

„Din păcate, francezii merg acum din nou la urna de vot, am văzut ce s-a întâmplat în primul tur. Acest val de populism face evident faptul că Uniunea Europeană o să fie mai reticentă în a lua măsuri drastice cu membrii ei legate de deficitele excesive“, afirmă Dragoş Manolescu.

Odată ce procesul legislativ se va încheia, reprezentantul OTP se aşteaptă ca Uniunea să vină cu măsuri concrete către toate ţările membre, întrucât putem vorbi inclusiv de îngheţarea fondurilor europene.

„Iar asta dacă nu se vine cu un plan de măsuri de reducere a deficitului care să fie adoptat şi asumat. Practic, asta înseamnă instabilitate fiscală şi posibilă volatilitate pe acţiuni.“

Zilele trecute, bursele dezvoltate din vestul Europei au înregistrat creşteri pe fondul reducerii ritmului inflaţiei din zona euro, ajuns la 2,5% în iunie, de la 2,6% în luna precedentă. Inflaţia de bază – excluzând alimentele şi energia – a urcat de la 2,8% la 2,9%, ceea ce face improbabilă o scădere a dobânzilor din partea Băncii Centrale Europene luna aceasta, dar încurajează totuşi analiştii cu privire la noi reduceri în a doua parte a anului.

Între timp, ce oportunităţi pot apărea în piaţa locală de capital?

„Văd oportunităţi dinspre fondurile europene şi energie, întrucât nu mă aştept să scadă mult preţurile la energie, mi se pare că s-au stabilizat. Pe termen mediu şi lung, cred că o să apară multe oportunităţi pentru România din dezvoltarea infrastructurii la nivel naţional“, răspunde Dragoş Manolescu.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent