ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. George Moţ, DesprePensiiPrivate.ro: Vedem o pierdere de 1 mld. lei pe investiţiile fondurilor private în aprilie, venită pe fondul creşterii dobânzilor titlurilor de stat

06.06.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Bursa de Valori Bucureşti s-a apreciat cu 0,2% în aprilie.

Deşi industria fondurilor de pensii private din România a consemnat o scădere de aproape 1 miliard de lei în luna aprilie din cauza evoluţiei pieţei titlurilor de stat, profitul de la începutul anului încoace se apropie de 4 mld. lei, spune George Moţ, proprietar al platformei DesprePensiiPrivate.ro, invitat la cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Din păcate, luna aprilie nu a fost una prea benefică pentru investiţiile fondurilor de pensii private, vedem o pierdere de aproape 1 mld. lei pe Pilonii II şi III. Încă nu sunt datele ajustate cu plăţile, deci o să fie undeva la 900 de milioane, în cele din urmă. Ideea de a înregistra pierderi nu este ceva extraordi­nar, este normal – fiecare investitor la bursă cu­noaşte acest lucru“, susţine George Moţ.

Sistemul de pensii private din România, incluzând fondu­rile de pensii obligatorii şi cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei la sfârşitul anului 2023, iar raportat la produsul intern brut, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente pozitive de la înfiinţare, adică în ultimii 15 ani.

„Sunt luni mai bune, altele mai puţin bune, iar acest lucru se întâmplă şi în cazul fondurilor private.“

„Aprilie a fost una dintre cele mai nefavorabile luni, nu neapărat din cauza Bursei de Valori, unde indicele BET a avut un trend descrescător în prima jumătate a lunii, după care şi-a revenit şi a închis aproape pe zero.“

Mai exact, benchmark-ul a încheiat a patra lună din an la 17.061 de puncte, după o creştere de 0,2% în aprilie, cea mai slabă performanţă din 2024. Dinamica a venit pe fondul unei volatilităţi ridicate pe pieţele internaţionale de capital ca urmare a tensiunilor crescânde dintre Israel şi Iran. De exemplu, indicele paneuropean a coborât atunci cu 1,5% şi a consemnat prima lună negativă din octombrie 2023. În Statele Unite, principalii indici au fost afectaţi de estimările conform cărora ratele dobânzilor vor rămâne la nivelurile actuale mai mult decât prognozaseră iniţial autorităţile.

„Atunci de unde vine această pierdere? Vine, de fapt, din creşterea dobânzilor pe piaţa titlurilor de stat, unde s-a înregistrat o creştere de circa 30 de puncte de bază, care s-a tradus în această pierdere. Dar nu toate lucrurile sunt negre. într-adevăr, avem o pierdere, nu trebuie să ne surprindă, dar partea bună este că, per total, după primele patru luni avem un profit de 3,8 miliarde de lei“, mai spune George Moţ.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent