ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Industria fondurilor mutuale, pe val. Mihai Purcărea, BRD AM: În funcţie de fluxurile pe care le-am văzut, aş spune că mare parte din dividende au fost reinvestite înapoi în piaţă

26.06.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Evoluţia pieţei fondurilor, în linie cu dinamica BVB de anul acesta ♦ „Putem să vedem acest lucru şi prin prisma volumelor care s-au tranzacţionat“.

ÃŽn contextul în care piaÅ£a fondurilor mutuale din România a ajuns la intrări nete de 647 de milioane de lei în aprilie, cea mai bună evoluÅ£ie lunară din istoria industriei, iar fondurile de acÅ£iuni au avut subscrieri nete de 530 de milioane de lei în primele patru luni din 2024, Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, spune că o bună parte din dividendele distribuite de companiile listate  s-au dus mai degrabă către piaÅ£a de capital.

„În funcţie de fluxurile pe care le-am văzut, aş spune că mare parte din dividende au fost reinvestite înapoi în piaţă şi cred că este un comportament destul de normal, având în vedere că s-au făcut profituri frumoase în ultimii câţiva ani şi cred că puţini investitori sunt dispuşi să ia acei bani, acele dividende şi să îi ducă în depozite, în titluri de stat“, spune Mihai Purcărea.

BRD Asset Management era, la finele lunii aprilie, cea mai mare societate de administrare a investiţiilor de pe piaţa locală, cu active sub gestiune în valoare de 4,7 miliarde de lei, ceea ce se traduce printr-o cotă de piaţă de 20,7%, arată cele mai recente date al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

„Putem să vedem acest lucru şi prin prisma volumelor care s-au tranzacţionat, prin prisma brokerilor care au avut cote de piaţă mai mare“, adaugă Mihai Purcărea, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

El argumentează că industria de asset management a evoluat în linie cu dinamica Bursei de Valori Bucureşti, ajunsă recent la un maxim istoric de peste 18.200 de puncte pentru indicele de referinţă BET. Indicele BET-TR – care include dividendele distribuite investitorilor – este pe plus cu aproximativ 25% de la începutul anului încoace.

„Mare parte din sume au venit către fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, lucru care oarecum este destul de normal. Banii în primă fază, dacă ne gândim ca la o piramidă, se duc către fondurile cele mai sigure, mai predictibile şi apoi se mută către clasele cu risc şi randament mai mare, cum sunt acţiunile.“


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent