ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lichiditatea de la BVB de la începutul anului, peste nivelul aceleiaşi perioade din 2023. Adrian Codirlaşu, CFA: Populaţia şi companiile au câştigat mai bine, iar parte din bani intră şi pe piaţă

28.06.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În iunie 2024, tranzacţiile de pe segmentul principal de acţiuni al Bursei sunt de două ori mai mari decât cele din iunie 2023.

Cu un rulaj zilnic care ajunge, în medie, la 124 de milioane de lei pe toate instrumentele disponibile la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti în 2024, lichiditatea pieţei pare să continue evoluţia pozitivă de anul trecut, când listarea Hidroe­lectrica şi dividendele distribuite de companiile listate s-au reflectat în valorile tranzacţiilor de la BVB. Cum se explică fenomenul?

„Dacă ne uităm la depozitele din sistemul bancar, sunt pe plus cu 21% depozitele în lei ale populaţiei în luna mai. Deci s-a câştigat mult mai bine, atât la nivelul populaţiei, cât şi al companiilor, iar o parte din aceşti bani intră şi pe piaţa de capital, ceea ce este un lucru bun“, răspunde Adrian Codirlaşu, vice­preşedinte, CFA România.

Înaintea şedinţei de joi, lichiditatea pe segmentul principal de acţiuni de la BVB însuma 1,35 miliarde de dolari în iunie 2024, de la 731 de milioane de lei în aceeaşi lună de anul trecut. În plus, rulajul segmentului de acţiuni de pe piaţa principală a Bursei a fost de peste 7 miliarde de lei în primele cinci luni de anul acesta, dublu prin comparaţie cu acelaşi interval din 2023. Doar luna trecută, s-a tranzacţionat de 2 miliarde de lei.

„Există interes şi pentru că au venit dividendele. Dacă ne uităm la cât a colectat Ministerul de Finanţe din taxe, de exemplu, vedem că, pe impozitul pe profit, sumele au fost consistente, deci economia românească a generat deocamdată profituri substanţiale pentru companii. De asemenea, am văzut creşteri substanţiale de salariu atât anul trecut, cât şi anul acesta“, spune reprezentantul CFA

Adrian Codirlaşu – invitat la ZF Deschiderea de Astăzi –  consideră că există din ce în ce mai mulţi investitori, în special din mediul de retail, care văd în bursă o opţiune clară de a investi şi de a economisi bani.

„Ceea ce cred eu că a dus la această atitudine a fost succesul foarte important al listării Hidroelectrica. Atunci au venit investitori noi“, mai spune el.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent