ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Liviu Arnăutu, administratorul de investiţii Atlas AM: Încheiem în curând primul an de existenţă a Agricultural Fund şi sperăm ca randamentul să constituie o carte de vizită. Analizăm inclusiv oportunitatea lansării unor fonduri care să investească în domeniul imobiliar

08.07.2024, 00:07 Autor: Tibi Oprea

Atlas AM administrează Audas Piscator, cel mai performant fond deschis de investiţii din România în ultimii trei ani, cu 73,2% randament.

Administratorul de investiţii Atlas Asset Management analizează constant piaţa pentru noi oportunităţi, iar atragerea de noi investitori în produsele noi sau în cele existente şi creşterea prin performanţă sunt cele două elemente care compun planul de dezvoltare. De exemplu, fondul de investiţii alternative Agricultural Fund, care are plasamente directe în exploataţii agricole, împlineşte în curând un an de existenţă, iar managementul se aşteaptă ca randamentul să reprezinte o carte de vizită.

„Noi suntem un administrator nişat, cu distribuţie la sediul propriu, care nu dispune de un număr de sucursale. În consecinţă, focusul nostru este lansarea de produse care să ne diferenţieze de ceilalţi jucători din piaţă. Dau un exemplu, un fond închis de investiţii FIA Agricultural, primul fond care investeşte direct în exploataţii agricole. Încheiem în curând primul an de existenţă a acestui fond şi sperăm ca randamentul acestuia să constituie o carte de vizită şi o invitaţie pentru noi investitori să se alăture la dezvoltarea fondului“, a spus Liviu Arnăutu, preşedintele Atlas Asset Management, în emisiunea ZF Deschiderea de astăzi.

Atlas AM administrează totodată Audas Piscator, fond de randament absolut care afişează a doua cea mai bună performanţă la nivelul ultimelor 36 de luni din rândul fondurilor deschise de investiţii din România, respectiv 73,2%. Pe locul doi se află ETF-ul pe BET administrat de Patria-TradeVille, cu 73,6%. Audas Piscator are active nete de 9,1 mil. lei.

„Este un portofoliu cu o dinamică foarte accelerată. Fondul investeşte în instrumente financiare cotate în principal la Bursa de Valori Bucureşti, precum şi în alte pieţe reglementate, atât din Uniunea Europeană, cât şi la nivel global. Fie le deţine sub instru­mente financiare direct listate, adică acţiuni sau sub forma unor instrumente derivate, atât pe indici bursieri, cât şi pe acţiunile în sine prin contracte pentru diferenţă – CFD-uri“, adaugă preşedintele Atlas AM.

Liviu Arnăutu mai spune că Atlas AM are în vedere lansarea unor fonduri care inves­tesc în domeniul imobiliar. „Analizăm inclu­siv oportunitatea lansării unor fonduri care să investească în domeniul imobiliar, un seg­ment care mi se pare că este foarte puţin adresat în piaţa noastră“.

„Întrucât am mai co­chetat şi în trecut cu acest tip de fonduri şi am avut o schimbare legislativă care a adus un impact major prospectului şi strategiei, aşteptăm să ne facem temele foarte bine şi să ieşim cu un produs stabil care să ofere o alter­nativă la produsele standard oferite de piaţă.“

 

Ce a mai spus Liviu Arnăutu:

FIA Agricultural Fund este puţin diferit de un fond clasic. În agricultură anul financiar este de la septembrie la septembrie. Acum ne uităm la primele rezultate. A fost un an bun pentru noi, cu o primă investiţie într-o fermă lângă Alexandria, judeţul Teleorman. Am întâlnit o echipă profesionistă, nu a trebuit să schimbăm foarte mult structura de personal. Am trecut la o eficientizare a modelului de business pe care ei îl aveau, care era axat pe achiziţia de inputuri la termen, din punctul de vedere al costurilor. Ne uităm la creşterea suprafeţei fermei atât prin achiziţionarea de teren în zonă, cât şi prin noi contracte de arendă. Ne uităm la îmbunătăţirea parcului mecanizat, încercăm să avem o colaborare interactivă şi aşteptăm cu nerăbdare să încheiem acest an în septembrie şi să putem trage primele concluzii. Privim cu încredere la următorul an.

Audas Piscator are o politică diversificată, ceea ce înseamnă că nu este dependent de randamentul unei clase de active, asumându-şi poziţia atât long, cât şi short pe diferite instrumente financiare. Politica aceasta de investiţii diversificate ne permite să investim într-o multitudine de instrumente financiare, atât în piaţa românească, cât şi în piaţa internaţională, bineînţeles conform prospectului şi regulilor fondului. Într-o formă de exprimare mai simplă, administratorul fondului urmăreşte evenimente izolate sau corelate pe care le tranzacţionează în baza analizelor şi a experienţei de piaţă acumulată. Fondul nu oferă o performanţă liniară, fiind dependent de rezultatul tranzacţiilor pe care le face.

În ultimii doi ani am văzut o creştere constantă a investiţiilor în fondurile mutuale, caracterizată atât printr-o creştere a numărului investitorilor, cât şi a numărului activelor aflate în administrare. În contextul în care în ultimii doi ani, datorită inflaţiei am avut un nivel al dobânzilor atractiv, tendinţa de creştere a investiţiilor în fonduri care investesc preponderent în obligaţiuni este naturală.

Creşterea investiţiilor în fondurile de acţiuni este clar atribuibilă în primul rând dezvoltării educaţiei financiare, a nivelului de informare a investitorilor cu privire la alternativele de plasare a disponibilităţilor şi, bineînţeles, a randamentelor oferite de indicii bursieri.

Trebuie să menţionez că randamentele trecute nu reprezintă o garanţie pentru performanţele viitoare, dar se poate constata că, pe o bază de observaţii statistice, orizontul investiţional recomandat de către noi, între trei şi cinci ani, a răsplătit în general investitorii cu randamente consistente.

Ne aşteptăm ca în a doua parte a anului să scadă dobânzile pe fondul încetinirii inflaţiei. Asta va aduce o îmbunătăţire a randamentelor în sectorul obligaţiunilor prin compresia randamentelor. Ne aşteptăm la o creştere a preţului acţiunilor în contextul îmbunătăţirii rezultatelor companiilor, care vor opera automat cu un cost financiar mai scăzut prin scădere dobânzilor. Ne aşteptăm în acelaşi timp la un sfârşit de an cu o volatilitate crescută a pieţelor financiare în contextul alegerilor.

Cu siguranţă vom avea nişte schimbări. Ne aşteptăm la o creştere a taxării, atât la nivelul populaţiei, cât şi la nivelul companiilor, având în vedere că suntem la un nivel al deficitului bugetar notabil care trebuie adresat. Măsurile populiste pe care le-am avut, care sunt normale în preajma unor alegeri, au o consecinţă, care este un dezechilibru bugetar.

Orice criză reprezintă o oportunitate, atât timp cât timingul este bun, există o anticipare, o interpretate corectă a semnalelor, o poziţionare, o administrare a portofoliului corectă, cu păstrarea unui nivel de cash corespunzător care să permită achiziţii în aşa-zisele momente extreme ale pieţei. Pe de altă parte, cred că trebuie păstrată această flexibilitate a interpretării corecte a semnalelor de piaţă, pentru că vedem că în ultimii ani piaţa ne-a obişnuit cu nişte decorelări.

În consecinţă, nu pot spune că există o reţetă perfectă a succesului care trebuie urmată. Ne adaptăm şi încercăm să manifestăm un nivel de prudenţă. Pentru că suntem într-un bull market care ţine de foarte multă vreme, o reaşezare a preţurilor şi poate chiar şi o criză la nivel geopolitic sunt normale. Poate din acest context se vor manifesta şi anumite oportunităţi.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent