ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Isac, Estinvest: De urmărit în perioada următoare dividendele alocate de Transgaz, Romgaz şi termenul ex-date pentru acţiunile gratuite distribuite de Banca Transilvania

10.07.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Transgaz îşi va remunera acţionarii pe 18 iulie, iar pe 26 iulie vine rândul Romgaz Banca de la Cluj va aloca acţiuni gratuite pe 22 iulie.

După dividendele istorice distribuite de Hidroelectrica (H2O) şi după ce OMV Petrom (SNP) şi-a anunţat intenţia de a veni în faţa acţionarilor cu dividende speciale pentru al treilea an la rând, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti vor fi cu ochii în perioada următoare pe banii alocaţi de unele dintre principalele companii de energie şi utilităţi din structura indicelui BET, spune Lucian Isac, CEO al societăţii de intermediere Estinvest.

„Încă mai avem în următoarea perioadă nişte dividende care trebuie să vină de la Transgaz, Romgaz, cât şi ex-date la Banca Transilvania pentru acţiuni gratuite. Evoluţia principalilor emitenţi este influenţată şi de banii noi. În general, o parte din ei se întorc pe aceiaşi emitenţi“, afirmă Lucian Isac.

Şeful casei de brokeraj – una dintre cele mai vechi de la BVB – a fost prezent în cadrul ediţiei de marţi 9 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi.

Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe Spotify.

Data plăţii pentru dividendele alocate de Transgaz (TGN) este pe 18 iulie; Romgaz (SNG) îşi va remunera acţionarii pe 26 iulie.  Termenul ex-date pentru acţiunile gratuite distribuite de Banca Transilvania (TLV) este pe 18 iulie, instituţia de credit urmând să îşi majoreze astfel capitalul cu 1 miliard de lei. Plata se va realiza pe 22, luna aceasta.

„Sunt o parte din investitori care se duc doar către titluri de stat, care au randamente extrem de bune, iar dobânda nu este impozabilă. La fel, la subscriere nu se ia comision, deci este un instrument foarte util şi facil pentru investitorii la început de drum“, mai spune CEO-ul.

Pe de altă parte, cel mai important factor în ceea ce priveşte volumele de tranzacţionare de la BVB este reprezentat de banii veniţi dinspre Pilonul II de pensii private, continuă Lucian Isac, cât şi perspectivele privind promovarea Bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă în indicii MSCI, care determină investitorii instituţionali străini să se alăture Pilonului II.

„Cred că şi inflaţia a avut un efect pozitiv. Nu doar că a crescut cheltuielile de producţie sau funcţionare ale emitenţilor listaţi, dar face ca acţiunile să pară că au rămas în urmă ca preţ, comparativ cu alte bunuri“, adaugă CEO-ul Estinvest.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent