ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marcel Murgoci, Estinvest: Antibiotice Iaşi, acţiunea „vedetă“ de zilele acestea la BVB. De un an, compania a revenit în portofoliile investitorilor. Cotaţia este pe plus cu peste 300% în ultimele 12 luni

10.06.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Capitalizarea, în urcare cu 1,4 mld. lei.

În creştere cu peste 90% de la începutul anului, adică aproape dublând banii investitorilor în acest interval, producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB) este una dintre acţiunile cu cele mai ridicate randamente din 2024 de la Bursa de Valori Bucureşti, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

„Antibiotice Iaşi a fost din punctul de vedere al creşterii ac­ţiu­­nea «vedetă». Evoluţia poate avea legătură cu acea ieşire în presă a directorului societăţii cu privire la o finanţare europeană pentru două fabrici de produse, de 100 mil. euro – finanţare 100% nerambursabilă“, explică brokerul.

Acţiunile ATB afişează un avans de 340% în ultimele 12 luni, pe fondul unei lichidităţi de 75 mil. lei, arată datele bvb.ro. În această perioadă, valoarea de piaţă a companiei a urcat de la 408 milioane de lei la 1,8 mld. lei. Vineri după-amiază, cotaţia se aprecia cu 8,5%. „Dacă în urmă cu doi-trei ani evoluţia preţului acţiunii era una nesemnificativă, mulţi investitori neavând-o în vizor, de un an de zile a revenit în portofoliile investitorilor. Proba­bil că decizia  de investiţie a fost determinată şi de creş­terile înregistrate pe acest emitent. Au fost o serie de ştiri pozitive care au dus la reapariţia societăţii în rândul investi­torilor.“

Veniturile companiei controlate de Ministerul Sănătăţii s-au majorat în T1/2024 cu 13% la 192,5 milioane de lei, în vreme ce profitul net a ajuns la 37,3 milioane de lei, plus 68%. Rezultatul operaţional a atins 39,8 milioane, în urcare cu 48%. La cele mai recente preţuri de tranzacţionare, acţiunile ATB au un PER (raport capitalizare/profit net) de 17x – 18 x.

„Poate că dividendul ar putea să pară mic prin comparaţie cu preţul acţiunii; faptul că statul s-a abţinut prima dată de la propunerea de dividend din aprilie a determinat la acest moment o scădere a cotaţiei sub 2 lei, dar în momentul în care societatea a revenit cu o nouă propunere de dividend, preţul a revenit peste 2 lei“, adaugă Marcel Murgoci.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent