ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Nicolae Şerban, Grup Şerban Holding: Avem nevoie de circa 50 mil. euro cash pentru a ne finanţa proiectele. Ar fi spectaculos să reuşim să atragem aceşti bani de pe piaţa de capital

07.06.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

„T1/2024 este foarte asemănător cu T1/2023, nu sunt mari modificări. Nu vor fi surprize, nici în sus, nici în jos dacă discutăm de EBITDA“ Acţiunile, pe plus cu 14% de la începutul anului.

Compania antreprenorială Grup Şerban Holding (simbol bursier GSH) – activă în mai multe domenii din agricultură, evaluată la circa 60 de milioane de euro – ia în calcul utilizarea mecanismelor puse la dispoziţie de Bursa de Valori Bucureşti, fie prin majorări de capital social sau emisiuni de obligaţiuni pentru a-şi îndeplini planurile de dezvoltare, existând în acest sens un necesar de finanţare de circa 50 de milioane de euro, spune CEO-ul Nicolae Şerban, invitat la ediţia din data de 6 iunie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„La nivelul la care am ajuns noi să ne propunem investiţii, aproape este obligatoriu să apelăm la sursele de finanţare oferite de piaţa de capital. Dacă luăm în calcul proiecte în desfăşurare cu fonduri europene, care sunt în jur de 20 de milioane de euro, o sursă nerambursabilă de 60%-55%, cât şi proiecte cu fonduri europene şi guvernamentale nerambursabile  pe care le avem depuse, de încă 80 de milioane, cred că piaţa de capital este cea mai bună soluţie pentru a găsi surse de finanţare acestor proiecte.“

Compania afişează o valoare de piaţă de aproximativ 320 de milioane de lei pe piaţa AeRO a bursei locale, după ce acţiunile s-au apreciat cu 15,8% în ultimele 12 luni, pe o lichiditate de 4,8 milioane de lei. Dinamica din 2024 constă într-o creştere de 13,6%, pe tranzacţii în valoare de 1,6 milioane. Holdingul este controlat în proporţie de 95,8% de Nicolae Şerban, potrivit datelor bvb.ro.

„Una peste alta, dacă toate proiectele depuse de noi, care deja sunt sau urmează să fie aprobate, ar fi puse în practică, ar însemna undeva la 100 de milioane de euro, iar nevoia de cash pentru a fi finanţat este undeva la 50 de milioane de euro. Ar fi spectaculos să reuşim să atragem aceşti bani de pe piaţa de capital“, adaugă CEO-ul.

Grup Şerban Holding a debutat la BVB pe 28 februarie 2022 după ce a derulat un plasament privat prin care a atras 12,7 mi­lioane de lei de la investitori. Societatea îşi va publica la BVB situaţiile financiare aferente primelor trei luni din an în ziua de vineri 14 iunie. La ce rezultate să se aştepte investitorii?

„T1/2024 este foarte asemănător cu T1/2023, nu sunt mari modificări. Nu vor fi surprize, nici în sus nici în jos dacă discutăm de EBITDA. La nivel de profitabilitate, ţinând cont că sunt costuri financiare în creştere odată cu scumpirea banilor, e posibil ca rata profitabilităţii să fie mai mică, dar nu mult mai mică. În agribusiness, T1 nu poate fi cu nimic spectaculos“, răspunde Şerban Nicolae.

Cele mai recente date financiare, cele la septembrie 2023, arată că profitul net al companiei a ajuns la 12,4 milioane de lei în primele nouă luni de anul trecut, în scădere cu 44% faţă de perioada similară din 2022. Veniturile din exploatare s-au redus cu 26% la 424,6 milioane, iar datoriile s-au majorat cu 22% la 355,8 milioane de lei.

Structura Grup Şerban Holding este integrată şi conţine următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, fermă de bovine Angus, panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile şerban şi o cofetărie sub brandul LuMa creator de gust), distribuţie şi transport.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent