ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Meştereagă, BRK Financial Group: Putem vedea o scădere a volumelor de la BVB pe timp de vară. Posibil ca pieţele să rămână stabile momentan

24.06.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Odată cu începutul sezonului cald, investitorii prezenţi la Bursa de la Bucureşti  se pot aştepta la o scădere a va­lorii tranzacţiilor, în condiţiile în care piaţa locală se confruntă, de obicei, cu un nivel mai slab de lichi­di­tate pe timp de vară, spune Cristian Meştereagă, BRK Financial Group (simbol bursier BRK), singura com­panie de brokeraj de acţiuni listată la BVB.

„Sunt destul de mulţi clienţi de retail în momentul acesta în piaţă având în vedere perioada aceasta cu dividende; apoi urmează perioada rezultatelor. Posibil pe vară să vedem o scădere a volumelor în cazul în care nu se întâmplă nimic excepţional, fie extern, politic sau militar“, explică brokerul.

De la începutul lunii, lichiditatea pe segmentul de acţiuni – piaţa principală şi segmentul AeRO – nu a oferit însă semne clare de scădere, având în vedere că în iunie s-au consemnat patru şedinţe cu tranzacţii în valoare de peste 100 de milioane de lei. Indicele de referinţă BET s-a apreciat cu aproximativ 3% luna aceasta. „Nu ştiu să spun dacă prevedem o corecţie în perioada imediat următoare pentru că, în momentele acestea de incertitudine, când bursele şi indicii merg tot mai sus, este foarte greu să spui unde şi de ce s-ar opri la un moment dat“, continuă Cristian Meştereagă, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

În continuare, participanţii la piaţă îşi vor îndrepta atenţia asupra rezultatelor semestriale ale emitenţilor care vor fi publicate, în mare parte, în luna august, iar apoi către potenţiale reduceri ale dobânzii de referinţă din toamnă.

„De obicei, în Statele Unite, nu sunt modificări foarte mari înainte de alegeri. În lipsa unor şocuri externe sau interne, este posibil să avem uşoare scăderi de dobândă şi la noi, în Europa şi în Statele Unite şi deci pieţele financiare să rămână stabile momentan.“


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent