ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Radu Cojoc, Goldring: Dividendele distribuite de Hidroelectrica, în prim-plan în perioada următoare. Putem atinge noi maxime la BVB

18.06.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„O să fie interesant unde se vor îndrepta banii pentru că am văzut în multe rânduri că au fost investiţi înapoi în piaţă“ Pe 28 iunie îşi va remunera Hidroelectrica acţionarii.

Cele 6,2 miliarde de lei care vor intra în conturile investitorilor de la Bursa locală  spre finele lunii ca urmare a distribuirii de dividende de către Hidroelectrica (H2O) au potenţialul de a susţine evoluţia pieţei locale de capital în săptămânile următoare, ceea ce poate duce la marcarea de noi maxime istorice la BVB, spune Radu Cojoc, broker al Goldring, invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„În perioada următoare ne uităm din nou la câteva date de plată (a dividendelor – n.r.), în prim-plan fiind Hidroelectrica. Dacă ne uităm la ce sume vor fi distribuite şi ce volume sunt tranzacţionate, este foarte posibil să atingem noi maxime doar pe acest fundament – bani noi în piaţă, care vor împinge în sus cotaţiile“, consideră brokerul.

Cel mai recent record al indicelui de referinţă BET a fost consemnat pe 6 iunie, când benchmarkul a închis ziua de tranzacţionare la 18.174 de puncte. Acţiunile H2O au ajuns maxim istoric, respectiv 137,2 lei pe unitate, pe 27 mai.

De atunci, cotaţia s-a depreciat cu 10,5%, evoluţia venind inclusiv pe fondul corecţiei ex-dividend de 8,8% din data de 7 iunie.

„O să fie interesant unde se vor îndrepta banii din dividende pentru că am văzut în multe rânduri că au fost investiţi înapoi în piaţă, chiar dacă nu în întregime. în special va fi interesant la Hidroelectrica pentru că este primul dividend pe care îl plătesc acţionarilor de la BVB“, adaugă Radu Cojoc.

Din cele 6,2 miliarde distribuite de producătorul de energie electrică verde, statul român va încasa aproximativ 5 miliarde de lei. în data de 28 iunie, cea mai mare companie românească de la BVB îşi va remunera acţionarii cu un dividend brut de 13,99 lei pe unitate.

„Cotaţia este în acest moment sub preţul matematic, ceea ce este o excepţie în acest sezon al dividendelor, adică de cele mai multe ori am văzut cotaţiile menţinându-se destul de bine. Hidroelectrica se află sub aşa-zisul preţ zero. Este posibil să fie legat de bugetul în scădere.“


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent