ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Antreprenorul Cornel Măhălean extinde Fabrica de Plase şi investeşte într-un nou spaţiu de producţie la Cluj-Napoca

12.06.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Noul spaţiu de producţie din parcul industrial Cluj Innovation Park este dedicat plaselor de faţadă pentru construcţii, o linie nouă de business. A livrat pentru proiecte precum Cluj Arena, Sala Polivalentă Oradea, dar şi pentru 60 de cluburi de fotbal din România printr-un parteneriat cu FRF.

Compania Fabrica de Plase din Cluj-Napoca investeşte în 2024 într-un nou spaţiu de producţie, un proiect finanţat parţial din fonduri europene, în timp ce se uită spre oportunităţi la export în ţările din jurul României, a explicat Cornel Măhălean, CEO, Fabrica de Plase, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Noul spaţiu de producţie este pentru gama nouă de produse, pen­tru plasele de faţadă, unde avem ne­voie de un spaţiu cu temperatură controlată, fără praf, pentru utilajele care vor printa pe plase. Proiectul e în stadiu de semnare a contractului“.

Investiţia strict în noul spaţiu de producţie din Cluj Innovation Park se ridică la 200.000 de euro, dar com­pania investeşte în utilaje din fonduri proprii. La acest moment se aşteaptă semnarea contractului pe fonduri europene. Pe lângă producţie, Fabri­ca de Plase a atras fonduri europene şi pentru un proiect de digitalizare, care presupune un nou ERP.

„În primă fază achiziţionăm un utilaj de 60.000 de euro, apoi avem în plan încă două utilaje de încă 130.000 de euro, plus câteva echipa­mente pen­tru finisare acestor plase, apro­ximativ 200.000-210.000 de euro. Noi sperăm să fie operaţională cât mai repede“.

Cornel Măhălean a intrat în an­tre­prenoriat în 2011, iar la început ame­naja terenuri de sport cu gazon artificial. În acest context, el a sesizat oportunitatea plaselor de protecţie pen­tru terenuri de sport şi în 2012 a în­fiinţat o companie prin care a înce­put să importe astfel de plase din Europa.

În 2018, antreprenorul îşi dorea să intre în producţie şi a înfiinţat Fabrica de Plase ca un joint-venture cu produ­cătorul italian Retificio Sen­sole.

Conform platformei Terme­ne.ro, Cornel Măhălean deţine 50% din acţiuni, în timp ce Francesco şi Alessandro Archetti deţin câte 25%:

„Era furnizorul nostru principal. Eu încercasem anterior să deschid o fabrică de plase în România, dar la acea vreme eram destul de tânăr şi fără experienţă şi uite aşa s-a legat o colaborare frumoasă. Ei au venit cu know-how-ul şi cu experienţa lor de peste 60 de ani în producţia de plase şi am reuşit să deschidem în România“.

Investiţia iniţială pentru producţie a fost de 400.000 de euro şi recuperarea ei a durat în jur de cinci ani. Primele produse realizate la Cluj au fost plasele de protecţie pentru terenuri de sport, plase pentru porţi, fileuri de tenis, volei, plase de handbal, dar şi alte produse.

„Mie îmi dă o mare satisfacţie producţia pentru că vedem că de la noi iese produsul finit şi clientul se bucură de el, dar mai mult, avem control total în fiecare etapă a producţiei şi putem să verificăm atât calitatea produselor, cât şi termenul de livare, de execuţie“.

Pe lângă Fabrica de Plase, Cornel Măhălean controlează pe cont propriu compania Life Sports Net, cea prin care a început importurile şi prin care livrează în continuare diferite echipamente.

„Avem toate echipamentele pentru dotarea stadioanelor, în principiu ne-am concentrat pe furnizarea de echpamente profesionale omologate pentru competiţii şi aici cumva ne-am asumat acest lucru pentru a susţine şi a dezvolta sportul în România. Vedem baze sportive care nu sunt recondiţionate, condiţii de antrenament destul de precare pentru copiii şi ne dorim ca prin produsele şi serviciile noastre să ajutăm la dezvoltarea infrastructurii sportive în România“.

Dincolo de plase, echipamentele furnizate prin Life Sports Net, sub brandul Arena Systems, vin de la furnizori din Italia, Germania sau Polonia. Din 2023, Măhălean a început o colaborare cu doi producători din Cluj pentru produse de oţel.

Printre proiectele pentru care a furnizat echipamente se numără Cluj Arena, Sala Polivalentă din Oradea, dar şi proiecte precum porţi de aluminiu mobile şi plase pentru porţi pentru 60 de cluburi din România printr-un parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal.

Cifra de afaceri a companiei Fabrica de Plase s-a ridicat la 3,8 milioane de lei în 2023, iar cea a companiei Life Sports Net la 2,5 milioane de lei. De la începutul anului 2024, grupul înregistrează o creştere de 60% faţă de anul trecut.

Antreprenorul se uită şi spre export cu plasele produse la Cluj-Napoca şi va face în continuare mai multe eforturi în acest sens.

„Avem trei parteneriate cu trei firme de distribuţie în Republica Moldova, am mai avut ocazional în Bulgaria şi am mai avut un colaborator în Grecia. Ne dorim să găsim colaboratori în primă fază în ţările de lângă noi, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, după care să încercăm să mergem şi în zona de vest“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank