ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Antreprenorul Cosmin Păstrăv a dezvoltat în Suceava un lanţ integrat de la fermă la băcănie şi acum vrea să deschidă prima locaţie Băcănia Boierească din Bucureşti

17.06.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Familia Păstrăv operează astăzi şi pensiunea cu bistro Santa Fe din oraşul Suceava, dar şi pensiunea Vatra Boierească din comuna Cacica, jud. Suceava.

Compania Băcănia Boierească din judeţul Suceava se pregăteşte să deschidă prima locaţie din Bucureşti în 2024, unde va comercializa atât produse provenite din propriul lanţ integrat de producţie, cât şi alte produse de la mici producători din Bucovina, a explicat Cosmin Păstrăv, fondatorul Băcăniei Boiereşti, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Sperăm că vom deschide în Bucureşti în iulie, dar depinde când scoatem autorizaţiile. Vrem să venim cu ce avem noi plus colaboratorii pe care îi avem deja în Suceava, avem producători pe brânzeturi precum Ferma Sorin sau Zada, sunt mai mulţi producători mici, nu sunt branduri extinse la nivel naţional“.

În urmă cu mai bine de zece ani, Cosmin Păstrăv şi familia lui au intrat în zootehnie, iar astăzi operează în localitatea suceveană Bălăceana o fermă de vaci Angus cu aproximativ 450 de capete şi o fermă de porci rasa Bazna de aproximativ 500 de capete.

Ferma de vaci a fost făcută cu fonduri proprii şi bani de la bancă, în timp ce ferma de porci a fost finanţată din fonduri europene. După înfiinţarea fermelor proprii, familia Păstrăv a investit şi în abator şi carmangerie.

„A apărut nevoia de a procesa pentru noi pentru că neavând tot lanţul închis nu aveam cum să controlăm calitatea produselor. Noi am luat-o de la iarbă verde până la salam, controlăm totul 100%, ca să ne asigurăm calitatea pe care ne-o dorim“.

În ceea ce priveşte fermele, singura investiţie pe care o vizează compania în prezent este legată de amenajarea unui grajd pentru îngrăşarea porcilor.

Lanţul de la fermă la raft se închide astăzi prin două băcănii în Suceava şi o serie de parteneriate cu alte băcănii. Antreprenorul a explicat că nu îşi doreşte creştere cu orice preţ şi în prezent se mai uită la maximum încă o băcănie în Bucureşti, pe lângă cea care trebuie deschisă în 2024.

„Am calculat un volum maxim pe care îl putem produce în condiţii de calitate maximă şi nu ne dorim mult mai mult. Ţinta mea este să fac cea mai bună carne. (...) Maxim două magazine încap în Bucureşti şi asta ar acoperi tot ce producem la capacitate maximă. Am închide lanţul de la ferme, la procesare, la băcănie“.

Complementar acestui business, familia Păstrăv operează astăzi şi pensiunea cu bistro Santa Fe din oraşul Suceava, la parterul căreia se află una dintre băcănii, respectiv pensiunea Vatra Boierească, din comuna Cacica, judeţul Suceava.

„Cea din Cacica este o afacere de suflet, avem nişte căsuţe tradiţionale mutate, conservate, vă invităm la noi să vedeţi cum sunt. (...) Avem turişti, dar suntem destul de rupţi de restul ţării, neavând autostrăzi, sezonul este iunie-august şi restul pe weekend şi de sărbători, Paşte şi Crăciun“.

Cifra de afaceri pe compania Băcănia Boierească s-a ridicat la aproape 6,2 mil. lei în 2023, în creştere cu 15%, iar estimarea pentru 2024 este de 7,5 mil. lei. Pe compania Autoservice Păstrăv, care operează pensiunile, conform datelor identificate de ZF, cifra de afaceri s-a ridicat la aproape 3,9 mil. lei în 2023, în creştere cu 10%. În total, lucrează astăzi circa 40 de oameni în ferme, băcănii şi pensiuni.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank