ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cosmin Măglaş, Atragem Finanţare: Sunt companii care au câştigat proiecte europene şi nu le pot implementa. Statul trebuie să vină cu un instrument de garanţii

02.07.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

O altă soluţie ar putea fi protocoalele sau parteneriatele semnate de autorităţi cu băncile din piaţă pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene.

Mediul de business din România are nevoie de un instrument de garanţii prin care să-şi poată asigura cofinanţarea bancară atunci când intră într-un proiect cu fonduri europene, în contextul în care mai multe bănci refuză companii la finanţare, a explicat Cosmin Măglaş, CEO Atragem Finanţare, în emisiunea ZF Investiţi în România!, reali­zată în parteneriat cu CEC Bank.

„Observăm din ce în ce mai mult că băn­cile devin reticente la finanţarea investiţiilor chiar dacă sunt prin fonduri europene. În acest moment, după ce s-au publicat rapoar­tele de proiecte finanţate, băncile refuză pe band rulantă oferirea de cofinanţări celor care au accesat fonduri europene. Statul ar trebui să vină să ofere instrumente pentru a asigura accesul la cofinanţare“.

Mai multe bănci se raportează la cât de bancabilă este o firmă atunci când acesta vine la finanţare cu un proiect pentru care a câştigat şi fonduri europene. Consultantul spe­cializat în atragerea de finanţări europene crede că statul ar trebui să vină cu un instru­ment de garantare.

„Noi trebuie să găsim un instrument de garantare al statului, avem şi acele proiecte de instrumente financiare prin PNRR, astfel încât statul ar putea veni să garanteze împru­muturile firmelor care cresc investiţiile, mai ales în producţie“.

Astfel de instrumente s-au dovedit de impact în cazul programelor IMM Invest şi al celorlalte programe care au derivat din acest cadru de lucru. O altă variantă este repre­zentată de protocoalele pe care le pot încheia autorităţile cu băncile.

„Luaţi ca exemplu protocolul încheiat între AFIR şi CEC Bank pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene şi veţi vedea că este expirat şi nu l-a prelungit nimeni pentru perioada 2021-2027. Aceste protocoale ar trebui să funcţioneze acum la turaţie maximă pentru că avem zeci de miliarde de euro care pot fi atrase în România, dar acestea pot fi atrase exclusiv cu sprijinul statului şi al băncilor. Nu pot IMM-urile din România să absoarbă asemenea sume fără să aibă garanţii din partea statului sau a băncilor“.

Pentru ca România să atragă cât mai multe fonduri din liniile de finanţare pe care le are la dispoziţie în următorii ani, Cosmin Măglas este de părere că avem nevoie şi de o comunicare mai bună între stat şi mediul privat, dar şi de redirecţionarea unor resurse astfel încât cei care gestionează fondurile să aibă suficienţi oameni la dispoziţie.

„Ministerul Economiei are puţini oameni în agenţiile de teren, Ministerul Energiei are puţini oameni unde se evaluează şi implementează proiectele pe energie verde. Noi avem încă 15 miliarde de euro disponibili prin PNRR şi prin programele operaţionale pentru energie verde, iar Ministerul Economiei stă în aceeaşi oameni pe care îi avea în urmă cu patru ani“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank