ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Raluca Dorobanţu, Chairry: Produsele româneşti de mobilier au potenţial, diversitatea este mai mare şi există mai multă atenţie la design şi la materialele folosite

27.06.2024, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Compania a lucrat recent la proiecte de pe litoralul românesc şi de pe litoralul bulgar, precum şi la proiectul Lagoon City dezvoltat de Forty Management în Capitală ♦ Cifra de afaceri s-a ridicat la 1,8 mil. euro în 2023, iar ţinta pentru 2024 este de 2 mil. euro.

Produsele ro­mâ­neşti de mo­bilier pen­tru interior sau pentru exte­rior au un potenţial din ce în ce mai mare, în con­textul în care în ultimele două decenii diversitatea este tot mai mare, iar producă­torii sunt mai atenţi la design şi la ma­terialele folosite, a explicat Raluca Dorobanţu, managing partner Chairry Design & Furniture, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parte­neriat cu CEC Bank.

„Acum cred că stăm mai bine în ceea ce priveşte furnizorii locali, există o diver­si­tate mai mare şi am văzut că sunt mult mai atenţi la design şi la materialele folosite. Există potenţial pentru produsele româneşti“. Chairry este un furnizor de amenajări interioare din piaţa locală care activează cu preponderenţă în domeniul HoReCa, însă lucrează şi pe segmente precum office, educaţional şi medical.

Pentru proiectele sale, compania an­tre­prenorială lucrează atât cu furnizori din piaţa locală, cât şi cu furnizori europeni.

„Majoritatea partenerilor cu care lucrăm în mod frecvent sunt din Spania, lucrăm şi cu producători din Italia, Polonia, Grecia. (...) Lucrăm şi cu producătorii din ţară pentru că eu îmi doresc foarte mult să promovez produsele fabricate în România“.

Principalele produse pe care le cumpără de la furnizori din România sunt scaune, mese, canapele sau şezlonguri din lemn. De cealaltă parte, parteneriatele cu producători europeni au deschis şi opor­tunităţi de business.

Spre exemplu, Chairry are un parte­neriat cu producătorul spaniol de mobilier de exterior Balliu, căruia îi reprezintă produsele în piaţa din România şi în cea din Bulgaria.

Astfel, compania românească operează de câţiva ani şi un birou în Ruse, Bulgaria, unde are proiecte inclusiv pe litoral.

„Cele mai mari investiţii pe litoral le-am văzut în Bulgaria. (...) Au început să mai fie şi la noi investiţii pentru amenajările sau reamenajările hotelurilor existente, precum şi hoteluri noi, în Mamaia, în Eforie Nord, aici avem noi cele mai multe proiecte“.

Chairry a fost furnizor pentru hotelul Crowne Plaza din Mamaia, hotelul Zenith din Mamaia şi pentru hotel Europa din Eforie Nord. Compania a contribuit şi la proiectul Lagoon City dezvoltat de Forty Management în Bucureşti.

În acelaşi timp, compania a început să lucreze la mai multe proiecte pe segmentul educaţional şi pe segmentul medical.

„În 2024 am văzut o efervescenţă mai mare în zona de educaţie, aici sunt şi bugete noi pentru reamenajări. Avem o creştre cam de patru ori faţă de aceeaşi perioadă anul trecut“.

Compania care operează Chairry se numeşte Elysee Impex şi este controlată de Raluca Dorobanţu şi de soţul ei, Wael Ajami. Biroul pe care l-a deschis grupul în Ruse, Bulgaria, în urmă cu câţiva ani, derulează atât activităţi pentru Chairry, cât şi pentru o firmă de stofă pentru mobilier Mystic Eurimpex, în care este implicat Wael Ajami.

Cifra de afaceri a Elysee Impex s-a ridicat la aproximativ 1,8 milioane de euro în 2023, iar ţinta pentru 2024 este de 2 milioane de euro. Firma are 12 angajaţi plus colaboratori.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank