ZF IT Generation

ZF IT Generation. Marcel Ionescu, fondator şi CEO, AgriCloud – soluţii IoT pentru agricultură: Fermierii sunt tot mai interesaţi să implementeze tehnologia. Ne-am crescut numărul de clienţi şi suprafeţele de teren administrate. Acum vrem să ne extindem în India

astăzi, 08:00 Autor: Ioana Nita

Echipa AgriCloud este implicată şi în programul iniţiat de Guvernul României cu privire la dezvoltarea şi producerea propriilor noastre drone pentru uz militar şi agricol  Compania a investit recent în schimbarea platformei sale fms.agricloud.ro.

Start-up-ul local AgriCloud, specializat în furnizarea de soluţii IoT pentru agricultură de precizie, se află în plin proces de dezvoltare şi extindere atât pe plan local, unde a reuşit să atragă tot mai mulţi clienţi, cât şi pe plan internaţional, unde şi-a propus să intre în următoarea perioadă pe piaţa din India. Totodată, echipa AgriCloud este implicată şi în recentul proiect anunţat de Guvernul României care presupune dezvoltarea şi producerea unor drone proprii pentru uz militar şi agricol.

„Este extrem de plăcut să observăm cum din ce în ce mai mulţi fermieri care acum un an, un an şi jumătate aveau rezistenţă în adopţia tehnologiei, anul acesta au început să fie foarte deschişi şi s-au întors către noi pentru a începe să implementeze în ferma lor tehnologia. Acum, în momentul în care noi implementăm tehnologia la fermier, este un proces destul de greu, pentru că toţi avem rezistenţă la schimbare şi avem nevoie de noi proceduri de lucru, avem nevoie să privim aceeaşi problemă, care este cultura, din unghiuri diferite. Şi, de fapt, din ce în ce mai mult realizăm că suntem

într-un proiect de educaţie, absolut surprinzător pentru noi, prin care îi învăţăm pe fermieri noile tehnologii şi tehnologii avansate prin care aceştia pot să obţină extrem de uşor date în aşa fel încât să le coreleze şi să ia decizii foarte bune“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Marcel Ionescu, fondator şi CEO, AgriCloud. El a adăugat că au început să vină tot mai mulţi fermieri în centrul AgriCloud de la Fundulea.

„Se fac grupe de 10 -12 fermieri care vin, vor să converseze, obiectivul centrului nostru de formare fiind doar de a-i împrietenii cu tehnologia. Şi în momentul în care vin şi conversează la noi în centru încep să în’eleagă ce înseamnă digitalizarea în agricultură. Şi observăm că din ce în ce mai mulţi dintre cei care vin, încep sş şi adoptă tehnologia la ei în ferme.“

Prin intermediul soluţiilor sale IoT, AgriCloud ajută fermierii să îşi protejeze culturile prin monitorizarea diferiţilor parametri, astfel încât agricultorii să primească alerte timpurii cu privire la vreme, boli şi dăunători. „Cum facem asta? Monitorizând din sol, de pe sol, din aer şi prin satelit totul şi folosind aceste drone care astăzi sunt de producţie China, pe care le folosim pentru generarea de alertă timpurie de boală şi de intervenţie foarte rapidă în cultură pentru tratamente atât proactive cât şi reactive“, a explicat Ionescu.

În contextul în care multe dintre dronele folosite acum pe piaţa locală sunt de provenienţă din China, AgriCloud s-a implicat în iniţiativa de creare a unei drone în România împreună cu autorităţi ale statului.

„Proiectul vine într-un context destul de interesant în speţă, toată lumea vorbeşte de securitate alimentară şi vine în zona în care avem nevoie să ne protejăm noi pe noi şi să avem grijă de fermierii noştri. Şi trăind într-o perioadă în care totul este online avem nevoie să protejăm şi datele fermierilor noştri şi probabil că de aici, în mod natural, a apărut iniţiativa de a proteja datele fermierilor, datele la care mă refer sunt cele care fac referire la starea culturii, la profitabilitatea, rentabilitatea si sustenabilitatea fermelor noastre”, a punctat fondatorul şi CEO-ul AgriCloud.

În prezent, start-up-ul utilizează peste 30 de drone şi are nevoie să suplimenteze numărul acestora, în condiţiile în care are mai mulţi clienţi şi implicit şi suprafeţe mai mari de teren de gestionat.

„Referitor la suprafeţe, am ajuns la nişte suprafeţe de câteva sute de mii de hectare pe care le administrăm. Foarte important, nu ale noastre, ci ale clienţilor, ca să fie foarte clar. Şi cel mai frumos lucru este că în perioada imediat următoare observăm din ce în ce mai mulţi clienţi care vin către noi”, a precizat el.

AgriCloud a investit recent în schimbarea platformei sale fms.agricloud.ro.

„Investiţiile pe care le-am făcut au fost într-o nouă platformă care îi ajută pe fermieri să monitorizeze inclusiv utilajele pe care le folosesc în agricultură, adică mă refer practic la plug, care este cu ghilmelele de rigoare o bucată de fier, noi îl monitorizăm în aşa fel încât să-i ajutăm pe ei să observe dacă lucrarea a fost făcută corect conform aşteptărilor lor. Schimbând platforma fms.agricloud.ro, ne-a ajutat foarte mult să vedem diferite comportamente ale mecanizatorilor. Şi a fost extrem de uşor pentru noi, după ce am arătat care este comportamentul, să-i ajutăm atât pe mecanizatori, cât şi pe proprietarii de businessuri, pe fermieri, să vadă cum şi unde pierd nişte bani”, a spus el, dând şi un exemplu.  „În speţă, o să intru un pic într -o chestie un pic tehnică, sunt suprapunerile. În momentul în care mergi cu tractorul şi cu implementul şi faci operaţiunea în câmp, există posibilitatea, din cauza lipsei de tehnologie, să te suprapui, adică să treci de două ori pe acelaşi rând. Suprapunerea, dacă o faci, ea de fapt are nişte costuri, atât în timp cât şi în bani. În momentul în care faci un tratament cu o soluţie, apar iarăşi costuri. Şi atunci, dacă mă suprapun undeva, înseamnă că în altă parte nu pun. Şi în momentul în care le-am arătat acest lucru, au fost extrem, extrem de încântaţi. Cel mai surprinzator pentru noi a fost că mecanizatorii au început din ce în ce mai mult să fie atenţi.”

În continuare, echipa AgriCloud şi-a propus să se extindă şi în afara României, acum în vizor fiind India.

„Planurile imediat următoare sunt intrarea pe piaţa din India, unde am făcut primii paşi. Am făcut un pachet comercial credem noi bun pentru că a fost destul de bine primit. Lucrăm cu un partener local. India este extrem de mare, iar noi vorbim acum de o bucăţică. Am făcut un pas care a început cu dreptul”, a conchis Ionescu.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR