ZF IT Generation

ZF IT Generation. Pavlos Loizou, CEO & cofondator, Ask Wire: Am semnat primul nostru contract cu o companie de energie din România, pentru care vom cartografia potenţialul energiei solare într-un oraş

31 mai 2024 Autor: Adrian Seceleanu

♦ Compania va integra în analiză nu doar date privind imobilele cel mai bine amplasate pentru a capta energia solară ci şi informaţii privind preţurile locuinţelor, pentru a oferi estimări privind capacitatea proprietarilor de a investi în asemenea proiecte. Start-up-ul, care a câştigat în 2023 un program de accelerare susţinut de BCR, a finalizat o rundă de investiţii de 0,6 mil. euro.

Ask Wire, un start-up din Cipru care construieşte o bază de date cu toate activele imobiliare din Balcani - care conţine inclusiv date privind riscurile în caz de cutremur sau inundaţii, preţurile din tranzacţii, potenţialul panourilor solare dar şi traficul auto - a semnat primul său contract pentru un proiect pilot cu o companie de energie din România.

„Săptămâna trecută am semnat primul nostru contract cu o companie de energie din România pentru realizatea unui proiect pilot, în cadrul căruia vom cartografia potenţialul de energie solară al unui oraş“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Pavlos Loizou, CEO & cofondator, Ask Wire - start-up-ul care a câştigat în 2023 grupa de scale-up-uri din cadrul programului de accelerare InnovX-BCR.

În cadrul proiectului pilot, Ask Wire va integra în rapoarte toate datele publice disponibile de care dispune, pentru a oferi companiei o listă de potenţiali clienţi pentru instalarea de panouri solare.

Spre exemplu, compania foloseşte datele Google Earth pentru a identifica clădirile, înălţimea clădirilor şi a terenului - toate informaţii cheie pentru proiecte de energie solară. De asemenea, compania analizează şi datele de la notariate privind preţul tranzacţiilor imobiliare, pentru că un preţ mai mare arată şi că e posibil ca proprietarii să-şi permită să investească în proiecte de energie solară.

„Vom cartografia deci întregul oraş, vom analiza fiecare acoperiş şi îi vom permite astfel companiei de energie să identifice care sunt gospodăriile care oferă cea mai mare oportunitate de business. Noi vom livra date integrate: cele mai bine amplasate acoperişuri în ceea ce priveşte potenţialul de energie solară, care au şi o înălţime care să permită un asemenea proiect, dar din zone unde gospodăriile au un anumit nivel de venituri, care să indice că îşi pot permite un asemenea proiect. Este primul nostru proiect de acest tip din România“, a explicat Pavlos Loizou. El nu a precizat care este numele companiei de energie şi a oraşului analizat, invocând clauzele de confidenţialitate din contract.

Liviu Munteanu, partener, Founders Bridge: Energia este o nouă verticală care poate fi monetizată rapid în România, şi unde cred că ciclul de vânzări este puţin mai scurt decât atunci când vorbim de o bancă.

 

Proiectul este unul care poate fi uşor replicat şi arată potenţialul de expansiune al Ask Wire, a spus şi Liviu Munteanu, partener al fondului de investiţii din Suedia Founders Bridge, care a participat recent la o rundă de investiţii de 0,6 mil. euro în start-up. „Energia este o nouă verticală care poate fi monetizată rapid în România, şi unde cred că ciclul de vânzări este puţin mai scurt decât atunci când vorbim de o bancă. Cred că acest lucru poate oferi o multitudine de cazuri bune de utilizare pe care le putem arăta altor jucători de pe piaţă. Şi cred că acest tip de proiect realizat cu această companie de utilităţi este, de asemenea, translatabil şi pe alte pieţe.  Ceea ce Ask Wire poate face în această verticală este să furnizeze rapid date care pot fi puse în valoare imediat“, a declarat Liviu Munteanu. Pe lângă investiţia fondului Founders Bridge, Liviu Munteanu a investit şi el personal în proiect.

„Runda de finanţare evaluează compania la 6 milioane de euro, pre-money. Această rundă are o valoare de 600.000 de euro iar în total compania a obţinut până acum finanţări de  2,5 milioane de euro. În runda abia închisă Founders Bridge şi Liviu Munteanu au oferit circa 60% din tichet, iar restul a venit de la investitorii existenţi, inclusiv, mă bucur să o spun, de la co-fondatorul Google Maps, Lars Rasmussen, care a investit în noi şi în runda anterioară şi care este, a fost şi rămâne mentorul nostru tehnic“, a declarat Pavlos Loizou.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR