ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Boost. Spherik Accelerator caută start-up-uri tech axate pe date pentru a le ajuta să îşi dezvolte produsele şi să se extindă la nivel european. „Valoarea programelor constă într-o reţea de mentori şi de organizaţii prezente la nivel european.“

21 apr 2021 Autor: Ioana Nita

Spherik Accelerator, una dintre primele iniţiative din România pe zona programelor de accelerare pentru start-up-uri, fondat în Cluj-Napoca în 2013, are în prezent în desfăşurare două proiecte realizate la nivel european, cu sprijinul Comisiei Europene, axate pe zona de analiză şi procesare de date şi pe zona de blockchain. Start-up-urile pot intra în pro­gra­mele de accelerare gratuit, având la dispoziţie o serie de workshop-uri, traininguri, se­siuni de mentorat şi acces la o reţea de investitori atât din regiunea Europei Centrale şi de Est, cât şi la nivelul întregii Europe.

„Acum, după mai multe programe regionale de accelerare pentru start-up-uri, dar şi programul de corporate innovation pe care l-am avut împreună cu KPMG, am început să im­ple­­mentăm şi proiecte eu­ropene finanţate de Comisia Europeană prin programul Horizon 2020“, a declarat în cadrul ZF IT Generation, la rubrica Start-up Boost, Ecaterina Şilova, project manager în cadrul Spherik Accelerator.

În prezent, avem două programe mari de genul acesta - unul dintre ele este axat pe zona de blockchain, iar al doilea este pe zona de «data market services» care este un accelerator pe zona de date - fac analize de date, soluţii de big data sau orice care contribuie la ideea de «data market» în Europa, indiferent de vertical.” Ea a adăugat că proiectele sunt pan-europene, Spherik Accelerator fiind reprezentatul în România.

„Avem parteneri practic din toată Europa şi asta încercăm să facem pentru companiile din România: să îi conectăm cu alte sisteme europene.“

Ecaterina Şilova, project manager în cadrul Spherik Accelerator: Oferim resurse gratis pentru fondatorii de start-up-uri ca să îi ajutăm să ajungă mai simplu pe pieţe noi sau să îşi dezvolte produsul într-un mod mai accelerat şi să primească feedback mai rapid.

Acceleratorul Spherik a fost fondat în 2013 ca un parteneriat public-privat între Banca Transilvania, Liberty Technologies Park din Cluj şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

“Structura organizaţiei a evoluat odată cu timpul, însă de atunci şi până acum rămânem una din organizaţiile cheie din ecosistemul de start-up-uri din România - ne dorim să conectăm comunităţi, startâup-uri, parteneri din zona de business, investitori şi alţi conectori din ecosistemele din regiune - Europa Centrală şi de Est, dar şi la nivel mai larg european”, a punctat ea.

În prezent, pentru programul axat pe analiză şi procesare de date – DMS - înscrierile încă se mai pot face până la finalul acestei luni de către start-up-urile tech ce dezvoltă soluţii pe această zonă. Pentru ca un start-up să se poată înscrie în program trebuie să îndeplinească câteva criterii – să fie fondat în UE
sau în statele asociate cu Horizon 2020, să dezvolte soluţii specializate pe date într-o serie de industrii cum ar fi agritech, inteligenţă artificială, blockchain, educaţie, energie, etc. - industriile strategice pentru toată zona Europei

“Nu sunt criterii foarte stricte. Contează foarte mult echipa şi nivelul de dezvoltare al ideii / produsului.”

Programul de accelerare DMS va începe în luna mai şi va dura şase luni.

“Este un parteneriat format din nouă organizaţii din Europa - pot menţiona spre exemplu The Next Web din Olanda, şi împreună aducem o echipă de mentori, de traineri, tot felul de resurse şi conexiuni cu potenţiali investitori, cu reţele de angel investors, specialişti în protecţia datelor cu caracter personal, partea legală, partea d eprodus inclusiv Practic, din aceste proiecte care sunt finanţate din fonduri publice de la Comisia Europeană, ne dorim să oferim aceste resurse gratis pentru fondatorii de start-up-uri ca să îi ajutăm să ajungă mai simplu pe pieţe noi sau să îşi dezvolte produsul într-un mod mai accelerat şi să primească feedback mai rapid. Valoarea este adusă de o reţea de mentori şi de organizaţii care sunt parte din aceste reţele europene”, a precizat Ecaterina Şilova.

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation


 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR