ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Mihai Dârzan, fondator şi CEO al Procesio – platformă de automatizare a proceselor de business: Vrem să ajungem anul acesta la venituri de peste un milion de euro. Lucrăm la dezvoltarea de funcţionalităţi noi şi la extinderea reţelei de parteneri

ieri, 08:00 Autor: Ioana Nita

Printre clienţii Procesio se numără jucători mari precum CCC, Pallex, Siemens, Schneider Electric şi DHL Finanţările obţinute pentru proiectul Procesio se ridică în prezent la 1,5 mil. euro, sumă suplimentată recent şi cu investiţii proprii ale Ringhel de circa 700.000 de euro.

Compania locală Ringhel, care dezvoltă din 2020 platforma Procesio, ce permite automatizarea diferitelor procese de business, estimează că divizia Procesio va ajunge să genereze anul acesta venituri de un milion de euro, în condiţiile în care a identificat o serie de noi oportunităţi de creştere atât pe plan naţional, cât şi interna­ţio­nal. Per total, compania, care mai are o divizie dedicată dezvoltării de soluţii software pentru industria de energie, a închis 2023 cu afaceri de 1,6 milioane de euro, din care 400.000 de euro au fost generaţi de platforma Procesio.

„2023 a fost un an atât foarte plin, cât şi foarte interesant. Cu adevărat, noi am descoperit cum trebuie să vin­dem şi cum trebuie să scalăm în a doua jumătate a anului, mai degrabă aproape în ultimul sfert al anului trecut. Şi de atunci şi încărcarea noas­tră a crescut foarte mult şi se văd deja şi rezultatele acestei încărcări. La nivel de companie, unde avem cele două divizii de business, partea de power & gas şi partea care se ocupă de Procesio, am închis anul trecut cu 1,6 mil. euro - o cifră care arată atât stabilitatea, cât şi direcţia de creştere pe care le are compania noastră.“

„Iar în ceea ce priveşte strict Procesio, din aceşti 1,6 milioane de euro, 400.000 de euro au fost generaţi de Procesio. Iar astăzi, la zi, deja suntem la 1,8 milioane de euro ARR (venituri anuale recurente – n.red.), dintre care, peste 600.000 de euro sunt din Procesio şi pe Procesio ne propunem anul acesta să depăşim un milion de euro. Cu cât o să depăşim un milion? Sperăm cu cât mai mult. Deocamdată, targetul minim este un milion pe care ni-l propunem şi suntem pe acea traiectorie. Deja suntem la jumătate anului şi am realizat mai mult decât jumătate din target“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Mihai Dârzan, fondator şi CEO Procesio.

El a adăugat că mare parte din avansul obţinut de divizia Procesio se datorează oportunităţilor noi de creştere pe care le-a identificat compania.

„Sunt trei oportunităţi la număr. Două sunt internaţionale şi una este locală, naţională, specific zonei României. Prima pe care noi am descoperit-o este partea de fluxuri de aprobare în general. Imaginaţi-vă că în cadrul companiilor, în special companiile cu peste 100 de angajaţi, au nevoie să aibă foarte standardizat toate procesele de aprobare a plăţilor la factură, aprobare contracte, cereri de achiziţii în cadrul companiei ş.a.m.d. O parte dintre ele, în special partea de aprobare facturi la plată, o au rezolvată, pentru că nu pot să crească fără să aibă acest aspect rezolvat, dar sunt foarte multe companii care nu au rezolvată, spre exemplu, partea de cereri de achiziţii în cadrul companiei respective, cu tot procesul şi complexitatea procesului în care interacţionează mai mulţi oameni din mai multe departamente pentru a ajunge să achiziţioneze ceva - fie că este vorba de o soluţie software, ceva fizic, să schimbe furnizorul ş.a.m.d. Deci aici este o complexitate pe care noi o gestionăm şi deja am făcut câteva vânzări în zona aceasta şi am realizat că oportunitatea aceasta este internaţională.“

Pe lângă zona de fluxuri de aprobare, echipa Procesio a mai indentificat şi alte două oportunitâţi pentru utilizarea tehnologiei dezvoltate: e-factura şi e-transport.

„A doua oportunitate pe care am descoperit-o, tot internaţională, este în zona de e-factura. Aici ce am descoperit este că sunt foarte multe companii, în special companii care au sisteme internaţionale, gen SAP, Vision ş.a.m.d. care au provocări destul de mari în a-şi implementa e-factura, care este o reglementare europeană. De ce? Pentru că amenzile sunt foarte mari, deci aici vorbim efectiv nu de o provocare, ci de o problemă reală, companiile au nevoie să li se implementeze aceste soluţii într-un timp foarte redus, iar de obicei dacă lucrează cu parteneri de implementare sau cu departamentele interne IT care sunt super aglomerate, cu tot felul de alte cerinţe din cadrul companiei, durează de obicei luni de zile. Noi însă implementăm e-factura în 2-3 săptămâni”, a explicat Dârzan, punctând faptul că a treia oportunitate este pe zona e-transport.

„După ce am implementat pentru câţiva clienţi dintre ai noştri, precum CCC şi Pallex soluţia pentru e-transport, am realizat că problema aceasta este mult mai mare şi noi putem găsi o soluţie mult mai bună decât poate să existe pe această piaţă. Aşa că am creat cu Processio e-transport Hub. Am creat foarte rapid, sub o lună, o platformă, un hub, în care înglobăm practic toate datele – şi de la client şi de la transportator, le sincronizăm între ele, le acceptăm de la client în orice format, prin orice canal, fie că vor integrare full, fie că vor procese manuale, le dăm interfeţe vizuale create cu Processio, deci ne adaptăm la orice client, la orice transportator şi orchestrăm toate aceste procese.”

În prezent, portofoliul Procesio depăşeste 50 de clienţi,  printre aceştia numărâdu-se jucători mari precum CCC, Pallex, Siemens, Schneider Electric şi DHL.

În total, investiţiile realizate până acum în proiectul Procesio se ridică la peste 2,2 milioane de euro, din care 1,5 mil. euro provin de la investitori privaţi, iar restul au fost sume investite de

Finanţările obţinute pentru proiectul Procesio se ridică în prezent la 1,5 mil. euro, sumă suplimentată recent şi cu investiţii proprii ale Ringhel de circa 700.000 de euro.

„Viziunea noastră este ca Procesio să devină o unealtă de productivitate pe care orice om de business s-o poată utiliza în cadrul proceselor operaţionale de zi cu zi, precum foloseşti Word-ul, Excel-ul, email -ul, chatul, calendarul ş.a.m.d. Nu suntem acolo, dar asta a fost viziunea noastră de la început şi în direcţia asta mergem cu fiecare pas pe care îl facem şi simplificăm din ce în ce mai mult tehnologia. Deocamdată suntem la nivelul în care Procesio poate fi utilizat de către un om tehnic, dar nu neapărat programator”, a conchis fondatorul şi CEO-ul Procesio.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR