Cele mai inedite tipuri de asigurări despre care nici nu ştiai că există

12.06.2024, 14:57

Asigurările au îmbrăcat diverse forme de-a lungul timpului. Deşi am fi înclinaţi să credem că acest tip de produs este unul modern, tipic vremurilor noastre, primele forme de asigurare au apărut în anii 600 înaintea erei noastre, când comunităţi din Grecia Antică şi Roma au iniţiat fonduri comune pentru a fi folosite în momentul în care unul dintre membri deceda, cu scopul de a-i susţine familia.

Primele forme de asigurări au fost în strânsă legătură cu dezvoltarea puterilor maritime. Poliţele individuale de asigurări, aşa cum le cunoaştem azi, au apărut pentru prima dată în secolul al XIV-lea, în Genoa, sub forma unor contracte de asigurare care cuprindeau riscuri variate în cazul transporturilor maritime. De atunci, asigurările au căpătat diverse forme, dar principiul de bază a fost întotdeauna unanim înţeles peste tot în lume, şi anume nevoia de continuitate şi de a te simţi în siguranţă în situaţii sau evenimente neprevăzute. Această nevoie a prins contur atât la nivel individual, cât şi la nivel naţional şi global.

Top asigurări inedite în lume

Deşi nevoia de siguranţă financiară a dus la crearea unor produse de asigurare care acoperă cazuri reale, palpabile, industria asigurărilor a făcut şi paşi în direcţii mai puţin convenţionale. Astfel, au apărut poliţe pentru evenimente ce par imposibile, foarte puţin probabile sau deloc probabile, dar şi pentru lucruri palpabile pentru care nimeni nu s-ar fi gândit că ar exista vreodată o poliţă de asigurare.

Unul dintre exemplele inedite, care poate doar în filme te-ai gândi că ar exista, este asigurarea pentru răpirea de către extratereştri. Există, deci, asigurători care au venit în întâmpinarea unor nevoi speciale pe care unii oameni le-au simţit la un moment dat. Poliţa pentru răpirea de către extratereştri este oferită de către agenţia St. Lawrence din Altamonte Springs, Florida, încă din 1987, iar actriţa şi autoarea americană Shirley MacLaine se numără printre cei care o deţin. Compania de asigurări Lloyds susţine că a vândut peste 40.000 de poliţe pentru răpirea de către extratereştri.

Chiar dacă pare o situaţie ciudată, numărul de poliţe vândute arată dorinţa oamenilor de a se asigura pentru acest tip de risc. Tot din seria situaţiilor pentru care nimeni nu s-ar fi gândit că ar putea exista o asigurare este şi poliţa pentru fenomene paranormale, creată pentru prima dată de către asigurătorul britanic Ultraviolet. Spooksafe Insurance a fost concepută pentru a despăgubi clienţii în cazul vătămărilor sau decesului cauzate de fantome sau alte fenomene paranormale. Acest tip de poliţă include şi plata daunelor dacă o persoană este transformată în vârcolac sau vampir.

Unul dintre cazurile cele mai mediatizate este cel al lui Terry Meggas, un proprietar de pub al Hotelului Royal Falcon din Lowestoft, Suffolk, care credea că hotelul este bântuit de fantoma unui călugăr. El a încheiat o poliţă cu Ultraviolet, cu o primă anuală de 500 de euro şi ar fi primit până la 1 milion de euro dacă cineva ar fi fost victima unui fenomen paranormal. Până acum, Ultraviolet a plătit 100.000 de euro în baza acestui tip de poliţă, după ce o femeie a murit, fiind aruncată peste balustrada din casa ei din Statele Unite. Asigurătorul a ajuns la concluzia că o fantomă a fost implicată în această crimă.

Printre alte tipuri de asigurări inedite se numără:

- asigurarea pentru pierderea permanentă a umorului încheiată de Rich Hall în anul 2021,

- asigurarea mustăţii celebrului pictor Salvator Dali, despăgubirea ajungând până la 1 mil. dolari

- asigurarea pentru căderea unui asteroid

- cazul lui Gennaro Pelliccia, care şi-a asigurat limba pentru suma de 10 mil. euro, acesta fiind degustător de produse pentru Costa Coffee.

Astfel de cazuri sunt excepţionale, dar în ciuda tendinţei de a clasa aceste riscuri ca imposibil de asigurat, industria asigurărilor a găsit modalităţi de a crea produse care să le acopere.

Exemple de asigurări inedite există şi în România, unde Groupama, liderul pieţei locale, asigură vioara Stradivarius, aflată în proprietatea Filarmonicii George Enescu încă din anul 2012 pentru suma de 1,2 mil. dolari. De asemenea, din anul 2019, Groupama asigură balize maritime dotate cu echipamente speciale, valoarea fiecărei asigurări fiind, în medie, de 500.000 euro.

De ce să ai o asigurare, indiferent de tipul acesteia

Răspunzând nevoilor diverse şi tot mai numeroase ale oamenilor, industria asigurărilor s-a dezvoltat constant la nivel mondial. Riscurile acoperite sunt din ce în ce mai variate, ceea ce înseamnă şi o multitudine de tipuri de asigurări, obligatorii sau facultative.

În România, există trei tipuri de asigurări obligatorii: poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), asigurarea RCA şi cea de sănătate. Asigurările facultative pot fi personalizate, în funcţie de riscurile pe care vrei să le acoperi, nivelul despăgubirii care te-ar ajuta în cazul producerii unui eveniment neprevăzut sau nivelul primei de asigurare, respectiv costul poliţei.

În ţara noastră, gradul de penetrare a asigurărilor se află încă la un nivel destul de mic. Potrivit Raportului ASF pe anul 2023, gradul de penetrare a asigurărilor în PIB (calculat ca raportul dintre valoarea primelor brute subscrise şi produsul intern brut, a fost de 1,35% în 2023, în creştere faţă de anul anterior, însă la un nivel mult scăzut faţă de alte ţări europene. Conform celor mai recente date, în România, aproximativ 3 milioane de maşini ar fi în continuare neasigurate dintr-un parc auto de circa 9,66 milioane de autovehicule, în timp ce ponderea locuinţelor asigurate cu o poliţă obligatorie este de 20% dintr-un total de peste 9 milioane de locuinţe.

Importanţa asigurărilor obligatorii poate fi pusă în context numai dacă ne uităm la cutremurele care au avut loc anul trecut în Turcia şi cele care au urmat în România, în Vrancea şi Gorj. Tragedia din Turcia le-a reamintit oamenilor că, pentru a avea şansa unui sprijin financiar ce îţi oferă continuitate în cazul producerii unui dezastru natural, cum este cutremurul, trebuie să ai o asigurare de locuinţă, şi ar fi bine ca aceasta să acopere valoarea reală a casei tale. Nu poţi spune că “mie nu mi se poate întâmpla niciodată“, trebuie să fii precaut şi să-ţi iei măsurile necesare pentru a le asigura viitorul şi sănătatea celor dragi ţie.

Nevoia de asigurări există, beneficiile sunt mai vizibile ca niciodată, în special în  contextul geopolitic şi economic în care ne aflăm, iar tipurile de asigurări care se pot crea, chiar şi pentru situaţiile excepţionale, inedite sau imposibile, arată că industria asigurărilor are capacitatea de a se adapta constant oricăror nevoi şi riscuri.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Groupama