ZF Private health

ZF/ BT Health. Radu Tibichi, Director General Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi: Accesul la servicii medicale în România este bun faţă de multe ţări dezvoltate şi multe ţări cu bugete de 8-10 ori mai mari decât al nostru, ceea ce nu este un lucru simplu

14.11.2023, 19:00 Autor: Ştefan Stan

Accesul la servicii medicale în România este bun faţă de multe ţări dezvoltate şi multe ţări cu bugete de 8-10 ori mai mari decât al nostru, ceea ce nu este un lucru simplu. Avem o ofertă de servicii medicale bune, în creştere. Zona privată s-a dezvoltat foarte bine şi acordă multe dintre lucrurile care nu se fac în sectorul de stat. Finanţarea anumitor segmente şi salariile medicilor se apropie de multe ţări din Occident, a declarat Radu Tibichi, Director General Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi în cadrul conferinţei ZF/ BT „Sănătatea în prim plan“ de la Iaşi.

Ce a mai declarat Radu Tibichi:

Există în continuare o serie de probleme, cum ar fi lipsa educaţiei preventive, neprezentarea la medic, etc. Poate nici medicii primari nu s-au ocupat de ajuns de partea de prevenţie.

Nu cred că ar strica o coerciţie, în sensul în care să se prezintă o mică sancţiune la început şi apoi discutabil.

Cred că putem să accesăm foarte multe lucruri din sistemele europene. Ar trebui să revenim la o structură serioasă după un model clasic, cu un anumit specific pentru ceea ce înseamnă medicina românească.

Avem 35% contributori, 65% persoane care nu plătesc şi sunt asiguraţi şi cei neasiguraţi, care sunt săraci lipiţi.

Înainte de 89, venea asistentul, te lua de acasă, să bifeze dacă ai făcut anumite lucruri, erai obligat să treci pe la circa medicală pentru a accesa studii sau a merge la şcoală.

Medicii de familie pot avea şi 2000-2500 de pacienţi pe listă, dar poate un sfert sunt plecaţi în străinătate sau nu au trecut pe la doctor de ani de zile, un sfert nu prea vin, etc.

Timpul pentru activitatea de prevenţie rămâne pentru mulţi medici undeva suspendat. Nici medicii nu ştiu câţi şi-au creat baze de date, cu domiciul, telefonul pacienţilor, să transmită mesaje, să îi aducă la cabinet. E foarte scăzut procesul, şi e foarte important că analizele respective sunt decontate în afara plafonului normal. Aceste analize de prevenţie sunt practic la liber, cu biletul de trimitere.

Nu cred că ar strica o coerciţie, în sensul în care să se prezintă o mică sancţiune la început şi apoi discutabil. Inclusiv în statele vestice, cu sisteme puternice de sănătate, dacă nu ai făcut analizele, primele reţete pe care le accesezi în caz de boală acută sau cronicizată, le plăteşti integral, şi apoi intri pe asigurare. Fiecare stat are un mijloc de constrângere pentru a determina pacienţii pentru a fi mai proactivi.

 

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria