ZF Profesii liberale

ZF/ Libra Internet Bank Profesii Liberale. Medicii esteticieni investesc cel mai des în aparatură medicală şi în achiziţiile de spaţii pentru fidelizarea pacienţilor

25.06.2024, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

În total, în România sunt circa 600 de medici specializaţi în chirurgie plastică, estetică şi reconstructivă, din datele Colegiului Medicilor din România. Cifra reprezintă circa 1% din totalul de medici cu drept de liberă practică din ţarăAproape jumătate din numărul total de medici esteticieni sunt în Bucureşti.

Profesia de medic estetician este una tânără în raport cu alte specialităţi medicale, însă a avut o evoluţie semnificativă, mai ales în perioada pandemiei. Nevoia de finanţare în acest domeniu a crescut, iar cele mai multe solicitări ale medicilor antreprenori au mers în direcţia creditelor pentru echipamente medicale şi pentru spaţii în care să îşi desfăşoare activitatea.

Medicul Florin Juravle, fondatorul clinicii Statera şi Roxana Costinean, coordonator al diviziei professionals din cadrul Libra Internet Bank au expus principalele provocări, dar şi potenţialul pieţei medicinei estetice în cadrul emi­siunii ZF Profesii Liberale.

„Ponderea cea mai mare a cererilor de finanţare este în zona de investiţii în aparatură medicală, fie că vorbim de estetică medicală sau alte specializări pe seg­mentul medical. Inves­tiţiile sunt în echipamente şi credite pentru achiziţia de spaţii, pentru că aceştia îşi doresc să aibă şi confortul de a avea propriu sediu, astfel încât să ştie că-şi păstrează vadul şi pacienţii“, a spus Roxana Costinean, coordonator al diviziei professionals din cadrul Libra Internet Bank.

Medicul Florin Juravle a povestit că primul cabinet l-a deschis cu investiţii de 10.000 de euro, iar an de an a continuat să dezvolte businessul. Astfel, în cinci ani a ajuns de la o clinică de 250 mp la un spaţiu de 1.000 mp, cu 25 de angajaţi, 12 medici colaboratori. Investiţia totală a depăşit 1 mil. euro în această perioadă.

„Medicina estetică este o vedetă a specialităţilor, jumătate din activitate este pe social media, trebuie să fii tot timpul prezent, să îţi expui realizările, aparatele, clinica. Pentru acei tineri cărora această viaţă socială e o componentă importantă, medicina estetică poate să fie mai atractivă decât alte specia­lităţi“, a spus medicul Florin Juravle.

Pacienţii care ajung în clinica Statera pot accesa servicii paramedicale, de la epilare definitivă cu laser, tratamente faciale şi cor­porale, până la servicii de medicină estetică, tratamente injectabile, minim intervenţionale, dermatologice, intervenţii chirurgicale din sfera chirurgiei estetice şi plastice.

În total, circa 4.000 de pacienţi vin pe an în clinica Statera din Capitală.

„Pacienţii noştri sunt în general femei, dar şi bărbaţi, persoane cu vârstă medie. Nu avem foarte mulţi pacienţi tineri sau foarte tineri. Sunt femei de la 30 la 60 de ani, cu venituri peste medie, cu niveluri de educaţie peste medie, cu nevoile specifice vârstei“, a mai spus fondatorul clinicii Statera.

După ce în 2023 businessul a ajuns la aproape 2 mil. euro, medicul vrea să consolideze cifra de afaceri şi aşteaptă o creştere de circa 15% în 2024.

„Medicina estetică este printre cele mai competitive segmente din zona sănătăţii. Calitatea serviciilor este cel mai important mod de diferenţiere. Trebuie să fii prezent pe social media, dacă nu oferi servicii de calitate poţi avea clienţi o zi, o lună, dar pacienţii vor afla rapid care este nivelul de calitate şi vor merge în altă parte“, a mai spus medicul.

Referitor la o posibilă extindere, el crede că specificul pieţei medicinei estetice nu se po­triveşte unei dezvoltări cu mai multe clinici, fiind nevoie de prezenţa medicului antre­prenor pentru a supraveghea acti­vitatea.

„Experienţa altor clinici care au deschis alte locaţii ne-a arătat că nu poţi să menţii calitatea actului medical. O locaţie va fi premium, celelalte vor fi de alt nivel, ceea ce va duce în final la pierderea reputaţiei.“

„Fiind o profesie liberală, activitatea stă în mâinile sau în mintea omului care a fondat“, a mai spus Florin Juravle.

Roxana Costinean a adăugat că medicii îşi doresc să meargă spre zona de antreprenoriat, iar din domeniul medicinei estetice, zona de dermatologie este una dintre cele mai prezente în cererile de finanţare.

„Noi avem o experienţă vastă, încă din 2004 suntem alături de medici cu produse şi soluţii financiare dedicate. Potenţialul cel mai mare este în oraşele mari Bucureşti, Cluj, Timişoara, acolo sunt cele mai mari cereri pentru deschiderea unor clinici specializate pe servicii premium. Tratăm fiecare client în mod particular, nicio clinică nu seamănă cu cealaltă“, a completat reprezentanta Libra Internet Bank.

 

Dr. Florin Juravle, fondatorul clinicii Statera: Trendul este spre frumuseţe, armonie, echilibru în toate. Pacienţii mei, din fericire, înţeleg acest lucru şi niciodată nu-mi cer elemente care să le strice frumuseţea, să exagereze.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Libra