ZF Supliment EURO

Supliment ZF UEFA Euro 2024 - Germania. Grupa A - Locomotiva Europei

14.06.2024, 13:02 Autor: Alex Ciutacu

Germania dă startul Campio­natului European de Fotbal din 2024 prin meciul cu Scoţia care va avea loc pe 14 iunie. Locomotiva economiei europene găzduieşte competiţa pentru prima dată după mai bine de trei decenii şi plănuieşte să-şi adauge un nou trofeu în palmares.

Echipa de fotbal a Germaniei a câştigat Campionatul European de Fotbal de trei ori, în 1972, 1980 şi 1996, însă a mai ajuns de trei ori în finală, în 1976, 1992 şi în 2008. La EURO 2020, organizat în 2021, Germania a ieşit a doua din grupă, în spatele Franţei, dar a fost eliminată din competiţie în optimi după ce a piedut în faţa Angliei.

Valoarea lotului germanilor este mai mare decât toţi ceilalţi competitori de grupă la un loc, ridicându-se la 898 de milioane de euro. Cel mai bine cotat jucător din lot este mijlocaşul Florian Wirtz, care la 21 de ani valorează 130 de milioane de euro. El joacă la clubul de fotbal Bayer Leverkusen care a reuşit recent să se remarce drept prima echipă care câştigă sezonul din Bundesliga fără nicio înfrângere.

Lotul mai cuprinde jucători relevanţi precum Jamal Musiala sau Leroy Sané de la Bayern München, însă trebuie amintită şi prezenţa mijlocaşului Toni Kroos. El şi-a încheiat cariera în acest an la vârsta de 34 de ani după ce a câştigat UEFA Champions League alături de Real Madrid, iar EURO 2024 aduce ultimele meciuri ale sale în tricoul Germaniei.

De cealaltă parte, scoţienii ar putea face surprize la campionatul din Germania, în contextul în care aceştia au reuşit în calificări să se remarce şi să-i lase acasă pe norvegieni. Rămân totuşi semne de întrebare cu privire la cum va arăta echipa scoţiei, în contextul în care cel mai scump jucător din lot, mijlocaşul Scott McTominay de la Manchester United, s-a accidentat cu puţin timp înainte de a începe campionatul.

Elveţia are al doilea cel mai valoros lot din grupă, la 308 milioane de euro, însă mai mulţi jucători sunt încă sub semnul întrebării din cauza unor accidentări. Printre aceştia, mijlocaşul Denis Zakaria şi atacantul Breel Embolo de la AS Monaco. În cazul Ungariei, un jucător de urmărit este mijlocaşul Dominik Szoboszlai care joacă la Liverpool. Cotat la 75 de milioane de euro, Szoboszlai este de departe cel mai valoros jucător al Ungariei.

Germania continuă să fie locomotiva economică a Europei şi un partener comercial important pentru cea mai mare parte din ţărle blocului european, inclusiv România. Deşi economia germană dădea semne de slăbiciune la finalul anului trecut, cu falimente în sectorul de fashion şi restructurări în sectorul chimic, în 2024 inflaţia şi şomajul au scăzut, iar locomotiva prinde din nou avânt. Germanii au sute de mii de angajaţi în România prin companii precum Daimler, Continental, Kaufland, Lidl. E.ON sau Knauf.

Scoţia este a doua cea mai mare ţară din Regatul Unit şi continuă să fie o economie în care industria şi industria de construcţii joacă un rol important, reprezentând un sfert din PIB-ul ţării. În ultimele decenii, Scoţia a înlocuit parţial industria grea cu tehnologie, bunuri de consum şi servicii. Astăzi, de patru ori mai mulţi oameni lucrează în servicii decât în producţie. Alte ramuri importante din economia scoţiană sunt energia, agricultura şi turismul.

Economia Ungariei începe să îşi revină din recesiunea prelungită de anul trecut, însă revenirea se bazează în continuare mai mult pe consum şi mai puţin pe industrie sau alte sectoare. În acelaşi timp, numărul de locuri de muncă disponibile este mai redus în prima parte din 2024 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, agricultura a reuşit să livreze rezultate pozitive şi în 2023, după seceta din 2022, având perspective bune în anul 2024.

Elveţienii sunt unii dintre cei mai mari investitori străini din România, fiind prezenţi pe plan local prin companii precum Ameropa, care deţine Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, dar şi alte nume importante precum Holcim, Artemis, Novartis sau Sika. De cealaltă parte, compania elveţiană Clariant a înregistrat unul dintre cele mai mari eşecuri din economia românească din ultimii ani, întrucât a închis în 2023 fabrica de bioetanol pe care au deschis-o în 2022 în Podari, judeţul Dolj, în urma unei investiţii de 140 mil. euro.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet