ZF Supliment EURO

Supliment ZF UEFA Euro 2024 - Germania. Grupa C - Paradoxul englezesc

14.06.2024, 14:30 Autor: Alex Ciutacu

Anglia vine în Germania cu cel mai scump lot de la Campionatul European de Fotbal din 2024, cotat la o valoare totală de 1,78 de miliarde de euro, depăşind cu o aproape o treime valoarea totală a lotului Franţei, care se situează pe locul doi în acest clasament.

 

Englezii nu au reuşit niciodată să câştige un campionat european, în ciuda faptului că fotbalul modern a luat naştere pe tărâm englezesc, iar campionatul lor intern este unul dintre cele mai spectaculoase din întreaga lume.

Englezii au ajuns în finala EURO doar o singură dată, la ediţia EURO 2020, când au pierdut în faţa Italiei la loviturile de departajare.

De-a lungul timpului, Anglia a ajuns de mai multe ori în sferturi, iar în 1996 a ajuns până în semifinale, aceea fiind şi singura ediţie a Campionatului European de Fotbal care a fost găzduită de Anglia. Miza EURO 2024 este cu atât mai mare cu cât Marea Britanie şi Irlanda au fost desemnate deja drept gaze ale EURO 2028.

Mai mult, Anglia are unul dintre cele mai tinere loturi din competiţie, cu o medie de vârstă de 25,8 ani. Cel mai bine cotat jucător din lotul Angliei este Jude Bellingham.

Mijlocaşul lui Real Madrid valorează 180 de milioane de euro la vârsta de 20 de ani. Unul dintre jucătorii din fruntea naţionalei englezilor este Phil Foden de la Manchester City, cotat la 150 de milioane de euro la vârsta de 24 de ani.

Alţi jucători de urmărit din lotul Angliei sunt Bukayo Saka şi Declan Rice, ambii jucători la Arsenal, cotaţi la 140, respectiv 120 de milioane de euro.

În continuare în formă este şi atacantul Harry Kane, în vârstă de 30 de ani, care joacă la Bayern München şi care este un pilon în naţionala englezilor. Kane este cotat în prezent la 100 de milioane de euro.

În mod paradoxal, Danemarca a avut în mod istoric performanţe mai bune decât Anglia la Campionatul European de Fotbal.

Într-adevăr, Anglia a învins Danemarca în semifinala EURO 2020, cu scorul de 2 la 1, însă Danemarca a reuşit în 1992 să câştige campionatul european găzduit atunci de Suedia.

De-a lungul timpului, Danemarca a mai ajuns în sferturi şi în semifinale. Grupa C este completată de Serbia şi Slovenia.

 

Slovenia este o ţară din Uniunea Europeană, iar economia sa este una stabilă care se bazează în principal pe servicii, producţie, silvicultură, zootehnie şi agricultură. Economia ţării se bazează puter­nic şi pe turism, în contextul în care Slovenia primeşte anual peste 3,5 milioane de turişti străini, reuşind să atragă dublul numărului de turişti atraşi de România, deşi dimensiunea Sloveniei este de aproape 12 ori mai mică.

Companiile din Danemarca au investiţii în România, în domenii variate. Spre exemplu, compania daneză Kuma produce în judeţul Prahova lavoare din materiale compozite pentru băi şi chiuvete pentru bucătării. Anul trecut, grupul JD Agro Cocora, deţinut de investitori danezi, a cumpărat o fermă de peste 1.300 de hectare în judeţul Constanţa, anunţând planuri de a ajunge la peste 20.000 de hectare în administrare până în 2025.

Şi sârbii au investiţii în România. Una dintre cele mai importante mutări făcute în economia românească de un jucător din Serbia în ultimii ani este tranzacţia din 2023 prin care compania de investiţii Hefestos Capital, fondată de sârbii Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, a cumpărat de la grupul rusesc TMK acţiunile deţinute la divizia germană TMK Europe, acţionarul majoritar al TMK Artrom. După tranzacţie, sârbii controlează Artrom Steel Tubes.

Englezii au fost de-a lungul timpului unii dintre cei mai mari zece investitori străini din economia românească. Printre cele mai cunoscute companii controlate pe plan local de investitori cu capital britanic se numără Liberty Galaţi, Bricostore România, GSK, BAT, Provident Financial, Sews România, Plexus Service sau Romcim. O altă investiţie performantă a britanicilor este centrul de tehnologie London Stock Exchange Group din Bucureşti, care a ajuns la 1.000 de angajaţi.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet