ZF Supliment EURO

Supliment ZF UEFA Euro 2024 - Germania. Grupa D - Cocoşul şi portocala

14.06.2024, 15:10 Autor: Alex Ciutacu

Grupa D aduce una dintre cele mai spectaculoase confruntări de la nivelul grupelor Campionatului European de Fotbal din 2024. În data de 21 iunie, Olanda, supranumită „Portocala mecanică” se va întâlni pe teren cu Franţa, supranumită „cocoşul galic”.

 

Franţa a câştigat de două ori campionatul european, în 1984, când a fost gazda competiţiei, respectiv în 2000. Echipa francezilor a reuşit în 2016 să ajungă până în finală, când a pierdut cu 1 la 0 în faţa Portugaliei. Când vine vorba despre EURO 2020, Franţa a fost eliminată de Elveţia în optimi, într-un meci care s-a hotărât la loviturile de departajare.

Olanda a câştigat până acum o singură dată campionatul european, în 1988, când a învins Uniunea Sovietică în finală. De-a lungul timpului, Olanda a ajuns de alte patru ori în semifinală, inclusiv în anul 2000, când a fost una dintre ţările gazdă. La EURO 2020, Olanda a fost eliminată în optimi după ce a fost învinsă cu 2 la 0 de Cehia.

Cocoşul galic vine în Germania cu al doilea cel mai valoros lot din întrega competiţie, cotat la 1,22 de miliarde de euro. Vedeta lotului francez este atacantul Kylian Mbappé, cel mai scump jucător de la EURO 2024. În vârstă de 25 de ani, el este cotat la 180 de milioane de euro şi a fost transferat la începutul acestei veri de la PSG la Real Madrid, marcând o mutare istorică.

Pe lângă Mbappé, se mai remarcă în lotul Franţei şi mijlocaşii Aurélien Tchouaméni şi Eduardo Camavinga de la Real Madrid, ambii cotaţi la câte 90 de milioane de euro. De cealaltă parte, portocala mecanică vine în Germania cu un lot cotat la aproape 850 de milioane de euro, unde cel mai scump jucător este mijlocaşul Xavi Simons, 21 de ani, cu o valoare de 80 de milioane de euro.

În lotul Olandei se mai remarcă jucători precum fundaşul Virgil van Dijk de la Liverpool sau Matthijs de Ligt de la Bayern Munchen. Una dintre marile întrebări care planau în aer la începutul lunii iunie era dacă mijlocaşul olandez Frenkie de Jong de la FB Barcelona va reveni pe teren pentru EURO 2024, întrucât el era accidentat din luna aprilie.

Grupa D este completată de Austria, care nu a trecut niciodată de faza optimilor la un campionat european, respectiv de Polonia, care a ajuns cel mai departe în sferturi, în 2016. Loturile celor două echipe sunt cotate în mod similar, la sub 250 de milioane de euro. Oricare dintre ele ar fi predispuse la surprize, dar grupa „Portocalei” şi a „Cocoşului” este una grea.

 

Olandezii sunt unii dintre cei mai mari investitori străini din agricultura românească, având investiţii importante în sectoarele creşterii bovinelor şi porcinelor. DN Agrar Group, controlată de investitori olandezi, este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu peste 13.000 de capete. Alte nume important prezente în România sunt ING Bank, NN Group sau chiar grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care controlează retailerul Mega Image şi se pregăteşte să preia retailerul Profi.

Franţa s-a remarcat drept unul dintre cei mai mari investitori străini din România în ultimele decenii, conform unei analize ZF. Există relaţii apropiate între cele două economii, iar în România companiile franceze s-au făcut remarcate prin nume precum Renault, Orange, Carrefour, SocGen, Leroy Merlin, Nhood sau Decathlon. Numărul companiilor cu participaţie franceză din economia românească a depăşit 10.500 la jumătatea anului trecut.

Polonezii sunt investitori activi pe piaţa locală. Aproape 1.000 de companii din România aveau acţionariat majoritar polonez la finalul anului 2023, dintre care aproape 50% în regiunea Bucureşti-Ilfov. Circa o treime din companiile poloneze din România au ca activitate principală comerţul. După cifra de afaceri, cea mai mare companie cu acţionariat majoritar polonez din România este retailerul Pepco, cu afaceri anuale de peste 2,5 miliarde de lei. Alte nume importante sunt distribuitorul de piese şi accesorii Inter Cars sau grupul de fashion LFP.

Austria este al doilea cel mai mare investitor străin din România, după Germania, în topul investiţiilor străine directe, conform unei analize ZF. În ceea ce priveşte marii investitori austrieci din România, cele mai cunoscute nume sunt OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom sau Erste Group, proprietarul BCR, dar şi alte nume precum Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Porr, Strabag, Kronospan, Gebrüder Weiss sau Julius Meinl.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet