Business Hi-Tech

ZF Tech Day. Eugen Schwab, vicepreşedinte pentru CEE al companiei de analiză PAC: Sunt multe companii de IT care au planuri pentru România, şi centre create de la zero şi extensii de echipe, pentru mii de oameni

Autor: Adrian Seceleanu

24.04.2024, 12:00 141

♦ Există discuţii şi pentru mai multe achiziţii ale unor companii locale, cu tranzacţii a căror valoare este estimată pentru 2024 la mai mult de 150 mil. euro, spune Eugen Schwab.

România rămâne în continuare un punct de interes pe harta marilor companii globale, fie pentru deschiderea de centre de IT & dezvoltare de software, fie pentru achiziţia unor jucători locali, chiar dacă inginerii români au devenit mai scumpi - tranzacţii semnificative fiind în discuţie pentru acest an.

„România şi experţii din România au pierdut din competitivitate în mod accelerat în ultimii 2-3 ani prin prisma inflaţiei ridicate şi a unui curs de schimb stabil, aproape îngheţat, chiar şi faţă de alte ţări din regiune. Specialiştii români sunt  mult mai scumpi în valoare absolută,  dar rămân în continuare competitivi. Sunt multe companii care au planuri de dezvoltare şi pentru piaţa locală şi vedem decizii luate pentru crearea de echipe noi în proiecte greenfield sau extensii de echipe, de peste 2.500-3.000 de persoane  doar din ceea ce ştim noi, ceea ce evident că nu acoperă tot ce se discută pentru anul acesta la nivelul pieţei“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Eugen Schwab, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de consultanţă şi analiză Pierre Audoin Consultants (PAC).

Întrebat ce se întâmplă pe zona de fuziuni şi achiziţii, Eugen Schwab a afirmat că interes există şi în această zonă, mai multe tranzacţii fiind în lucru. „Vedem un potenţial de tranzacţii de tip fuziuni şi achiziţii care se discută astăzi nu doar pentru companii care lucrează pentru export, e vorba şi de companii care vizează piaţa locală. Credem că în 2024 vor fi în final semnate achiziţii în România probabil de peste 150 de milioane de euro. Nu este neapărat o sumă foarte mare, dar pentru piaţa locală e totuşi un semn de interes pentru că majoritatea acestor achiziţii, dacă nu chiar toate, vor fi făcute de către companii sau investitori care nu au fost astăzi, până astăzi sau până anul acesta, prezenţi local“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO