Burse - Fonduri mutuale

Ce câştigă investitorii din tranzacţiile tip „licitaţie“

Ce câştigă investitorii din tranzacţiile tip...

Autor: Roxana Pricop

13.02.2015, 00:03 833

Brokerii şi investitorii vor pierde mai puţin timp cu ur­mă­rirea acţiunilor care înregistrează rar tranzacţii, iar preţul ac­ţiunilor puţin lichide va fi mai stabil prin introducerea mo­de­lului de tranzacţionare după modelul licitaţiei, care va de­veni funcţional pe bursa de la Bucureşti începând din 23 februarie.

Bursa de Valori Bucureşti a publicat ieri lista celor 24 de com­panii listate pe piaţa reglementată ale căror acţiuni se vor tranzacţiona pe baza modelului de licitaţie. Cele 24 de companii au o capitalizare cumulată de peste un miliard de lei, dintre care cele mai mari sunt TMK-Artrom (ART), voest­al­pine VAE Ap­ca­rom (APC) şi Ar­te­go Târgu-Jiu (ARTE).

Principalul avan­taj adus de modelul de li­ci­taţie este faptul că atunci când un inves­titor vrea să vândă sau să cumpere o acţiune la una dintre cele 24 de companii este faptul că nu va mai trebui să urmărească piaţa întreaga zi pentru a vedea dacă ordinul său îşi găseşte contrapartea de cumpărare sau de vânzare.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Cele 24 de companii sunt puţini lichide, în cazul unora dintre aceste se fac tranzacţii doar o dată la câteva zile, sau chiar o dată la câteva săptămâni. Astfel că investitorul când vrea să vândă o acţiune trebuie să aştepte. Nu de puţine ori când are loc o tranzacţie preţul acţiunilor puţin lichide fluctuează şi cu 15% într-o singură zi, deşi tranzacţia este de ordinul a doar câteva sute de lei.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Prin modelul de licitaţie, preţul unei acţiuni se stabileşte prin metoda fixing-ului care va avea loc în două momente ale zilei: la ora 12.15 (deschiderea şedinţei) şi la ora 17.50 (închiderea şedinţei). Atunci, ordinele aflate în piaţă sunt folosite pentru a fixa preţul acţiunii.

Dacă nu sunt ordine de vânzare/cumpărare pentru respectiva acţiune şi dacă nu se poate face un matching între preţul unui ordin de cumpărare şi de cel de vânzare, atunci nu se va putea fixa un preţ. De exemplu, dacă un investitor vrea să vândă o acţiune la un preţ de 2,3 lei, iar un alt investitor vrea să cumpere aceeaşi acţiune la un leu, atunci preţul nu se poate fixa. Dacă apare un alt ordin de vânzare la 1,2 lei/titlu, atunci fixing-ul se face la 1,2 lei şi acesta este preţul acţiunii.

„Brokerii şi investitorii nu mai consumă atât de mult timp cu acţiunile puţin lichide prin tranzacţiile după modelul licitaţiei. În plus, preţul acţiunilor este mai stabil, iar investitorii nu mai au sentimentul că nu au luat o decizie bună vânzând după ce văd că peste câteva zile aceeaşi acţiune s-a vândut la un preţ cu mult mai mare“, a spus Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital al BCR.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Cele 24 de acţiuni care se vor tranzacţiona după modelul licitaţiei sunt Amonil Slobozia (AMO), Armătura Cluj Napoca (ARM), Artego Târgu Jiu (ARTE), Bermas Suceava (BRM), Boromid Prod Buzău (BRM), Carbochim Cluj Napoca (CBC), Casa de Bucovina – Club de Munte Gura Humorului (BCM), Comelf (CMF), Conted (CNTE), Electroaparataj (ELJ), Grupul Industrial Electrocontact (ECT), Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS), Petrolexportimport (PEI), Prodplast (PPL), SIF Hoteluri (CAOR), Sinteza Oradea (STZ), Stirom Bucureşti (STIB), Teraplast (TRP), TMK-Artrom (ART), Transilvania Construcţii (COTR) şi UAMT Oradea (UAM), Uztel (UZT), VES Sighişoara (VESY) şi voestalpine VAE Apcarom (APC).

O acţiune se va putea tranzacţiona numai în cadrul unui singur model: fie „tranzacţionare continuă“ (modelul curent), fie modelul de licitaţie. Perioada minimă pentru care o acţiune va fi tranzacţionabilă în cadrul unui model de tranzacţionare este de trei luni.

Lichiditatea redusă a acţiunilor este una dintre marile probleme cu care se confruntă bursa de la Bucureşti. În cazul anumitor acţiuni, aşa cum sunt titlurile Carbochim, Retrasib, investitorii trebuie să aştepte şi luni de zile pentru a găsi un cumpărător pentru un pachet de acţiuni în valoare mari mare de 100.000 de lei. În ianuarie, rulajele medii zilnice cu acţiuni au fost de circa 35,6 milioane de lei, susţinute în principal de acţiunile Fondului Proprietatea, BRD, Banca Transilvania, Romgaz.