Business Internaţional

Ungurii se plâng că Ucraina le-a invadat piaţa românească a făinii şi vând aici mai puţin. Totuşi, exporturile agroalimentare ale Ungariei au continuat să crească în 2023. Pentru Polonia, 2024 ar putea fi un nou an record la capitolul exporturi agroalimentare

Ungurii se plâng că Ucraina le-a invadat piaţa...

Autor: Catalina Apostoiu

02.05.2024, 23:00 8779

Morarii unguri se plâng că si­tua­ţia le este complicată de faptul că pieţele lor de export au fost ocupate de produse ucrainene, drept urmare aceştia au livrat cu 30-40% mai puţină făină României, potrivit vg.hu.

Cu toate acestea, atât valoarea ex­porturilor, cât şi valoarea importu­ri­lor de produse agroalimentare ale Ungariei a crescut cu 1,3%, iar ba­lanţa a urcat cu 1,5% în 2023. Valoa­rea exporturilor de produse agricole şi alimentare a atins 13,4 miliarde de euro, iar cea a importurilor 9,8 mili­arde de euro, în timp ce valoarea comerţului extern cu produse agricole a fost de 3,5 miliarde de euro, cu 51 milioane de euro mai mult decât în 2022.

Ritmul recent al creşterii expor­turilor se aliniază cu ţinta de 15 mili­arde de euro setată pentru 2030, scrie Hungary Today.

Din punct de vedere a valorii adău­gate, ratei de ocupare a forţei de muncă şi veniturilor, produsele pro­ce­sate au reprezentat 74% din expor­turi în 2023, faţă de 62% în 2010. Cota produselor procesate secundate a crescut în fiecare an în perioada 2010-2023, de la 31% la 42%.

În plus, 33% din exporturi au fost produse procesate primare şi 26% materii prime.

De-a lungul anilor, exporturile Poloniei de produse agricole au înre­gistrat o creştere dinamică, atingând un nivel record de 236 miliarde de zloţi (54,58 miliarde de euro) anul trecut, relatează Warsaw Voice.

În pofida condiţiilor mai dificile la export, industria alimentară va înregistra probabil un nou an record. Pragul de 250 de miliarde de zloţi pentru produsele alimentare vândute peste graniţă nu va fi atins, totuşi. Mai mulţi factori care ar putea afecta semnificativ exporturile agroali­mentare poloneze persistă în mediul economic.

În ultimii 20 de ani, s-a întâmplat doar o dată, în 2009, ca valoarea ex­por­turilor sectorului alimentar să fie mai scăzută decât în anul anterior. Riscul ca situaţia respectivă să se re­pete în acest an este generat de e­xem­plu de întărirea zlotului, de tur­bulenţele din comerţul mondial lega­te de situaţia internaţională tensio­nată, de greve prelungite în sector şi de abordarea în continuare liberală a UE cu privire la importul de produse alimentare din Ucraina.

Exportatorii sunt de asemenea îngrijoraţi în legătură cu ieftinirea semnificativă a alimentelor la nivel mondial. Potrivit lui Grzegorz Rykaczewski, economist la Bank Pekao, la nivel mondial preţurile alimentelor vor creşte mult mai lent decât în anii anteriori. „Impactul negativ asupra valorii exporturilor va fi resimţit, în special în prima jumătate a anului“, a declarat acesta.

Efectele scăderii preţurilor pot fi neutralizate prin creşterea volumului vânzărilor, însă acesta nu va fi un lucru uşor probabil având în vedere situaţia economică a clienţilor principali ai produselor poloneze, în principal Germania, dar şi alte ţări din UE.

De asemenea, exporturile ucrainene pe piaţa UE ar putea concura puternic exporturile poloneze.

Totuşi, economiştii arată că factorii de mai sus nu vor face decât să încetinească, şi nu să elimine, dinamica exporturilor poloneze.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO