Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Silviu Coman şi soţia sa au dat joburile din corporaţie pe antreprenoriat şi au deschis cafeneaua de specialitate Jassyro din Iaşi. „Ne plăcea foarte mult ideea de a avea contact cu oamenii, de a vedea un zâmbet în fiecare zi şi cafeneaua a fost cea mai bună decizie“

11.07.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Cele mai aglomerate zile pentru cafeneaua Jassyro sunt zilele de weekend, când numărul cafelelor vândute trece de 150  Preţul cafelelor porneşte de la 11 lei pentru un espresso dublu şi ajunge la circa 25 de lei pentru băuturile pe bază de cafea şi lapte.

Silviu Coman şi soţia sa au renunţat acum un deceniu la joburile pe care le aveau în corporaţii şi au hotărât să îşi deschidă propria cafenea de specialitate în Iaşi, cu bani economisiţi şi împrumutaţi de la prieteni şi familie. Aşa a apărut în 2014 Jassyro, una dintre primele cafenele de specialitate din Iaşi, pe care cei doi antreprenori vor să o extindă în viitor cu încă una.

„Proiectul a început prin 2012, când încă nu ştiam despre cafeaua de specialitate. Lucram în corporaţii la vremea respectivă, dar nu ne mai simţeam în largul nostru la job, iar soţia mea a făcut un curs de barista la Origo şi astfel a apărut ideea de cafea de specialitate pentru noi. În 2014 am pus bazele cafenelei de la Iaşi şi am fost printre primele cafenele de specialitate din ţară. Ne plăcea foarte mult ideea de a avea contact cu oamenii, de a vedea un zâmbet în fiecare zi. Ne-am dat seama că o cafenea ar fi o idee foarte bună pentru a obţine asta”, a povestit Silviu Coman.

Investiţia de pornire, spune el, s-a ridicat la circa 20.000 de euro.  Cafeneaua se află într-o unitate stradală din Iaşi, de circa 17 mp şi este un spaţiu destinat conceptului „to go”. Cei doi fondatori au testat în urmă cu câţiva ani, chiar după pandemie, un concept nou într-o a doua unitate, în care au introdus componenta de vin şi evenimente, însă din cauza restricţiilor de la vremea respectivă aceasta nu a funcţionat.

„În 2021 am deschis o a doua locaţie în care aveam componenta de vin şi evenimente. Eram imediat după pandemie, apoi a urmat războiul, iar la un an după deschidere am închis această locaţie pentru că nu era profitabilă. Nu am renunţat la această idee şi ne dorim ca în viitor să o dezvoltăm mult mai bine.”

Furnizorul principal al cafenelei de specialitate din Iaşi este Origo din Bucureşti, iar în cafenea se găsesc constant mai multe origini de cafea, după cum spune antreprenorul.

Cele mai aglomerate zile pentru cafeneaua Jassyro sunt zilele de weekend, când numărul cafelelor vândute trece de 150. Preţul cafelelor porneşte de la 11 lei pentru un espresso dublu şi ajunge la circa 25 de lei pentru băuturile pe bază de cafea şi lapte.

„Bonul final este un mix, în general - o cafea şi produse de patiserie. Avem şi o gamă de şapte produse de cofetărie şi patiserie”, a mai adăugat Silviu Coman.

Pe termen scurt, mai exact, în următorul an, el ved proiectul exact aşa cum este în prezent, însă, ulterior, pe termen mai lung, se gândeşte să extindă cafeneaua şi să deschidă încă o locaţie.

Pentru Silviu Coman, experienţa de antreprenor este una plină de provocări, dar satisfacţiile sunt peste cele pe care le avea, în trecut, în corporaţie. Totuşi, antreprenoriatul, spune el, vine şi cu foarte multe provocări care, uneori, nu pot fi anticipate, aşa că singura soluţie este adaptarea.

„Antreprenoriatul este o experienţă foarte faină, îţi oferă foarte multe satisfacţii, dar vine şi cu foarte multe provocări. Poate din afară se vede destul de simplu, însă, din interior, în fiecare zi se ivesc probleme de rezolvat. Trebuie să te adaptezi în fiecare moment”, a concluzionat fondatorul Jassyro.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania