Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Silvia Olteanu şi Roxana Niţescu, două prietene din facultate, au pornit studioul de arhitectură Lime Studio şi au strâns în portofoliu peste 100 de clienţi şi proiecte rezidenţiale

28.06.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Cele mai multe proiecte la care lucrează cele două arhitecte presupun amenajarea apartamentelor de două sau trei camere, atât noi, cât şi vechi În medie, preţul pentru un astfel de proiect începe de la 30 de euro pe metru pătrat.

Două prietene din facultate, Silvia Olteanu şi Roxana Niţescu, au început un proiect antreprenorial în vremea studenţiei, iar astfel a luat naştere biroul de arhitectură Lime Studio. Ele au crescut treptat şi în cele din urmă s-au axat pe proiectele de design interior în zona rezidenţială, iar în prezent au ajuns la peste 100 de clienţi.

„Am deschis firma cu cea mai bună prietenă a mea, Roxana Niţescu, în anul patru de facultate. După mai bine de zece ani, încă suntem pe piaţă. De circa un an de zile, afacerea noastră s-a repoziţionat pe piaţă şi a ajuns la o maturitate profesională, astfel că am decis ca pe lângă un birou de proiectare de arhitectură şi design interior să mai adăugăm un pilon, cel de educaţie. Ne dorim de la Lime Studio să reuşească să creeze o comunitate pentru că doar comunitatea este cea care poate să schimbe lumea“, a povestit Silvia Olteanu.

Clienţii studioului de arhitectură vin din toată ţara, însă ponderea cea mai mare este a celor din Bucureşti. Cele două antreprenoare au lucrat până acum şi cu câţiva clienţi din străinătate.

Cei mai mulţi dintre clienţii care apelează la serviciile de design interior ale Lime Studio, menţionează Silvia Olteanu, vin prin recomandări, dar şi prin intermediul reţelelor sociale, iar modul de lucru şi procesul de amenajare a unei locuinţe sunt diferite şi adaptate pentru fiecare dintre ei.

„Procesul este made to measure, exact ca atunci când mergi la croitor. În funcţie de fiecare client, de personalitatea lui, procesul este adaptat. Unii simt nevoia de discuţii mai lungi. Oamenii au nevoie să fie ascultaţi şi însoţiţi. Asta face Lime Studio diferit de alte studiouri de arhitectură“, a adăugat ea.

Cele mai multe proiecte la care lucrează cele două arhitecte presupun amenajarea apartamentelor de două sau trei camere, atât noi, cât şi vechi. În medie, preţul pentru un astfel de proiect începe de la 30 de euro pe metru pătrat, după cum spune Silvia Olteanu.

Cele două prietene au pornit proiectul lor antreprenorial când erau la început de carieră, iar multe dintre deciziile luate în business au fost intuitive, experienţa în arhitectură, dar şi în business venind pe parcurs.

Ele au găsit, mai târziu, un sprijin important în Stup, hub-ul pe care Banca Transilvania l-a creat pentru a fi alături de antreprenorii aflaţi la început de drum.

Aici, ele au învăţat cum să îşi dezvolte afacerea şi şi-au confirmat că unele lucruri pe care le făceau erau corecte şi că altele pot fi făcute mai bine.

„Am ajuns la Stup şi a fost cea mai bună decizie. Am participat la programul Sprint în antreprenoriat. După Stup, mi-am dat seama că o bună parte din lucrurile pe care le făceam erau corecte, dar acum cred că sunt mai bine aşezată pe drumul antreprenoriatului“, a povestit Silvia Olteanu.

Lime Studio, mai spune ea, a avut un trend ascendent încă de la început. În 2023, businessul celor două prietene a depăşit 200.000 de lei cifră de afaceri, cu o medie de creştere de 15% de la an la an.

În continuare, ele vor să dezvolte proiectul şi, în special, noul pilon de educaţie, precum şi partea de comunitate şi de workshop-uri.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania