Afaceri de la zero

Catalunya fierbe in asteptarea alegerilor de la FC Barcelona

21.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Dupa Real Madrid, care si-a desemnat noul presedinte de club in persoana lui Florentino Perez, a venit randul eternei rivale, FC Barcelona sa-si aleaga viitorul conducator.

Inceputa la 15 iunie, o data cu publicarea tabelului convocator cu membrii electori, intreaga operatiune se va finaliza duminica, o data cu turul de scrutin, numaratoarea voturilor si proclamarea numelui presedintelui ales.

Timp de 37 de zile, procesul electoral si-a urmat calendarul conform articolelor 34, 35 si 36 din Regulamentul de functionare a clubului.

Pentru a fi elector al Barcelonei trebuie indeplinite urmatoarele conditii: votantul sa fie major, sa aiba carnet de membru sustinator al echipei de minimum un an, sa nu aiba carnetul de membru suspendat in perioada alegerilor si sa fie inclus pe lista electorala.

Mult mai drastice sunt insa conditiile impuse de articolul 36 celor care candideaza la cea mai importanta functie din cadrul clubului. Ei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie persoane majore; sa aiba origine spaniola; sa aiba caret de membru de cel putin un an; sa nu fie suspendate in aceasta perioada; sa nu fi avut legatura, in ultimii doi ani, cu clubul in calitate de jucatori, antrenori, tehnicieri sau simpli functionari; sa nu fi fost sanctionati de catre club, in ultimii cinci ani, pentru fapte grave; daca au fost membrii ai Comitetului director sau ai Comisiei de cenzori, sa-si fi prezentat demisia inainte de a-si depune candidatura; sa depuna 20% din valoarea actualului buget al clubului ca garantie a seriozitatii intentiilor; sa fie inscris pe lista candidatilor.

Dupa demisia lui Jose Luis Nunez, in cursa pentru postul de presedinte ramas vacant s-au inscris Joan Gaspart si Lluis Bassat.

Joan Gaspart, in varsta de 55 de ani, actualul vicepresedinte al clubului inca de pe vremea in care, in urma cu 22 de ani, Nunez prelua conducerea clubului catalan, si-a luat licenta in turism in Elvetia si este in prezent director general al societatii HUSA. Este casatorit si are cinci copii. Este barcelonez get-beget si este recunoscut in cadrul Federatiei spaniole de fotbal, unde indeplineste functia de vicepresedinte, drept aparatorul inversunat al barcelonismului. Este cel care a urmat neabatut principiile la care a aderat Nunez, de numele sau fiind legata achizitionarea lui Ronaldo dupa o sedinta maraton cu staff-ul olandezilor de la Eindhoven. Staff-ul sau electoral mai cuprinde pe barcelonezii Elisabet Cardoner De la Fuente, 36 de ani, directoarea departamentului Comunicatii al Clinicii Teknon, pe Jose Lluis Rovira, 59 de ani, un cunoscut impresar, membru al Clubului de la Roma, pe Enric Reyna Martinez, 60 de ani, impresar si presedinte al Asociatiei promotorilor si constructorilor din Barcelona.

Lluis Bassat, 58 de ani, s-a nascut la Barcelona. Este publicist, creator si impresar. Detine functia de presedinte si director de creatie al firmei Bassat, Ogilvy & Mather, agentie creata in 1975 in asociatie cu o companie multinationala americana, avand 550 de angajati si sediul inBarcelona. Este casatorit si are patru copii. De 12 ani ani este membru cotizant al clubului catalan. Deviza sub care candideaza: "Sa facem din Barca cel mai bun club din lume!" Este sprijinit in campanie de Josep Bonet Ferrer, un barcelonez de 58 de ani, profesor de economie politica si administratie publica la Facultatea de drept, presedintele societatii Freixnet SA si de Carles Tusquets Trias de Bes, 49 de ani, presedintele Inverco si director al Institutului spaniol de analiza financiara.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania