IMM

Băncile au aprobat 1.441 de credite cu o valoare totală de peste 1 mld. lei prin IMM Invest, dar regulile programului se schimbă din nou. Radu Georgescu, CFO Network: Dacă nu înţelegi cum funcţionează acest program şi care sunt riscurile lui, el poate să facă mai mult rău decât bine

Băncile au aprobat 1.441 de credite cu o valoare totală...

Autor: Ramona Cornea

28.05.2020, 00:08 3538

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că se vor aduce două modificări programului IMM Invest  - se vor elimina garanţiile asupra bunurilor firmei, iar IMM-urile nu va mai trebui să dovedească că au fost afectate de pandemia de COVID-19.

Băncile înscrise în programul IMM Invest au aprobat 1.441 de cereri de creditare ale companiilor înscrise în pro­gramul IMM Invest, cu o valoare to­tală ce depăşeşte 1 mld. lei, după cum a spus, ieri, ministrul finanţelor, Florin Cîţu. Aceste cereri au primit deja ultima aprobare de ga­rantare de la Fondul Naţional de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează programul.

„Astăzi, la ora 9.00, se depăşise plafonul de 1 mi­liard de lei şi erau deja aprobate 1.441 de cre­dite. În sistemul financiar bancar sunt mult mai mul­te aprobate, dar după ce documentaţia a fost văzu­tă şi de FNGCIMM au fost 1.441 aprobate. După ce va fi aprobată ordonanţa de astăzi, sunt si­gur că viteza de aprobare va creşte, iar dacă va fi nevoie, plafonul va fi modificat“, a spus Florin Cîţu.

Guvernul a dezbătut, ieri, două modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest. Astfel, se va eli­mina cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra uni­versalităţii de bunuri mobile şi imobile ce apar­ţin debitorului, iar companiile nu vor mai trebui să dovedească dacă au fost afectate de pandemia de COVID-19.

„Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi, în urma discuţiilor de vineri cu sistemul financiar-bancar. Se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului. A do­ua barieră este legată de un element de ambi­gui­tate în ceea ce priveşte modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID-19. Am eliminat această cerinţă de a fi probat de la caz la caz“, a explicat ministrul finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO