Companii

ANALIZĂ ZF. Rezidenţialul a scăzut cu 41% în primele două luni. „Sunt mai multe cauze: blocajul autorizaţiilor, prudenţa dezvoltatorilor, costurile ridicate, finanţarea, creşterea TVA“

ANALIZĂ ZF. Rezidenţialul a scăzut cu 41% în primele...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

23.04.2024, 00:07 1888

♦ Rezidenţialul a fost unul dintre principalele motoare de creştere pentru construcţii în 2018-2022, construcţiile fiind un adevărat pilon de susţinere a întregii economii în anii de vârf ai pandemiei, 2020 şi 2021 ♦ Construcţiile rezidenţiale au scăzut cu 41% în primele două luni din an.

Piaţa construcţiilor rezidenţiale a trecut, la începutul acestui an, printr-o prăbuşire puternică, dacă sunt comparate cifrele aferente lunilor ianuarie-februarie din 2024 cu cele din 2023. Astfel, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, rezidenţialul a marcat un declin de 41% în primele două luni ale anului, într-o piaţă a construcţiilor care a scăzut per total cu 11%.

Deşi companiile de construcţii spuneau deja, de ceva vreme, că se resimte o stagnare sau chiar un regres în piaţa locuinţelor, scăderea este chiar peste aşteptările economiştilor. Totuşi, ar fi câteva explicaţii.

„Sunt mai multe cauze. Prima este blocajul la nivelul emiterii autorizaţiilor de construire. Tot INS ne spune că a scăzut nu doar numărul autorizaţiilor de construire, ci şi suprafaţa autorizată. A doua este prudenţa dezvoltatorilor. Costurile ridicate cu manopera, costurile ridicate ale materialelor şi ale finanţării - ce au crescut cu mai multe procente decât creşterea preţului pe metru pătrat la vânzare – sunt alte cauze“, spune Antoanela Comşa, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Gran Via România. Ea explică şi că, atunci când ia decizia de a începe un proiect, investitorul se gândeşte la preţul pe care l-ar putea plăti cumpărătorul pentru imobilul care va fi construit. Când diferenţa dintre preţul de vânzare şi costul efectiv pentru construire este mică, dezvoltatorul preferă să nu mai înceapă proiectul.

„De asemenea, băncile nu prea mai finanţează investitori la început de drum. Ar trebui să aibă experienţă, să aibă fondurile proprii de la început. Este mai precaută finanţarea“, adaugă Antoanela Comşa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO