ZF 24

Cât au pus deoparte pentru pensie angajaţii BCE, cea mai influentă bancă centrală din Europa

Cât au pus deoparte pentru pensie angajaţii BCE, cea...

Autor: Roxana Pricop

30.12.2015, 11:43 1099

Fondul de pensii al Băncii Centrale Europene (BCE) dispunea de active de 651 milioane de euro la finalul anului 2014, potrivit celui mai recent raport anual publicat de instituţie, în creştere cu 115 milioane de euro faţă de finalul anului 2013.

Pentru BCE lucrează 2.577 de persoane, astfel că valoarea unui cont mediu de pensie ar fi de peste 252.000 de euro. În plus, banca mai are şi un plan de pensii facultative prin care angajaţii săi contribuie voluntar la viitoarea pensie. La finalul anului 2014, acest plan de pensii voluntare dispunea de active de 110 milioane de euro, potrivit raportului anului 2014.

Spre comparaţie, fondurile de pensii private obligatorii din România dispun de active de 5,3 miliarde de euro de la un număr de 3,8 milioane de persoane (cele cu contribuţii lunare virate constante). Astfel ar rezulta o valoare medie a contului de pensie obligatorie de 1.400 de euro. În prezent, românii contribuie cu circa 5% din salariu la un fond de pensii private obligatorii.

Contribuţiile obligatorii ale BCE şi ale angajaţilor reprezintă 19,5% şi, respectiv, 6,7% din salariul de bază şi se reflectă în sistemul de beneficii definite al planului, potrivit raportului anual al BCE. Angajaţii BCE pot plăti contribuţii suplimentare, pe bază voluntară, ca parte a unui sistem de contribuţii definite care poate fi utilizat pentru acordarea de beneficii suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO