ZF 24

Fortim Trusted Advisors: Investiţiile imobiliare au crescut cu 33% în T1 2024, la 205 milioane de euro, cel mai dinamic sector fiind cel de retail, urmat de segmentul hotelier

Fortim Trusted Advisors: Investiţiile imobiliare au...

Autor: Roxana Rosu

22.04.2024, 17:18 82

Investiţiile imobiliare au ajuns la 205,75 milioane de euro în primul trimestru al anului, mai mult cu 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, cel mai dinamic sector fiind cel de retail, urmat de segmentul hotelier şi de cei industrial, potrivit unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Marii cumpărători din imobiliare au plasat 67% din totalul investiţiilor în active de retail, de la portofolii de magazine situate la parterul blocurilor până la centrul comercial Expo Market Doraly.

Magazinele achiziţionate în primul trimestru se află în Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea şi Iaşi.

“În primul trimestru din 2024, interesul investitorilor s-a concentrat pe segmentul de retail cu precădere retail alimentar si parcuri de retail, formate care s-au dovedit reziliente. Totodată, datorită tichetelor mai mici şi randamentelor stabile, produsele investiţionale din segmentul de retail alimentar sau mici parcuri de retail atrag investitori locali. Pe de altă parte, activele industriale şi logistice continuă să fie în centrul negocierilor, datorită stocului relativ mic în comparaţie cu alte ţări din regiunea CEE şi prognozei de creştere a cererii in acest segment datorită dezvoltării infrastructurii din ultimii ani si a intrării României în Schengen”, declară Ştefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors.

Pentru anul 2024, volumul cel mai mare de investiţii se va realiza probabil în segmentul industrial, in timp ce pe segmentul de birouri, unele active vor deveni atractive, datorită livrărilor drastic reduse prognozate pentru următorii ani.

În Bucureşti, investiţiile imobiliare s-au ridicat la 141,25 milioane euro, ceea ce reprezintă 68% din totalul investiţiile de la nivelul întregii ţări.

Cea mai mare investiţie din T1 a fost  achiziţia Expo Market Doraly din Bucureşti de către compania belgiană WDP, pe locul doi fiind preluarea Hotelului Ambasador, tot din Bucureşti, de compania austriacă Julius Meinl pentru 35 milioane euro.

“în continuare pentru 2024, ne aşteptăm ca interesul unor proprietari de portofolii imobiliare mari de a-şi crea lichidităţi, să genereze oportunităţi de tranzacţii mari în segmentele industrial şi office. Pe termen mediu pentru România, stabilitatea politică, creşterea economică şi dezvoltarea infrastructurii vor continua să ofere oportunităţi de investiţii cu randamente superioare“, completează Ştefan Oană

În primul trimestru s-a tranzacţionat o singură clădire de birouri, o clădire monument de arhitectură, amplasată în zona Universităţii din Capitală, pe strada Ion Câmpineanu. Clădirea, cu suprafaţă de 5.000 mp, renovată în 2016 la standarde moderne şi cu spaţii comerciale la primele niveluri, a fost tranzacţionată cu 10,5 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO