Bănci și Asigurări

Analiză ZF. Piaţa RCA a crescut de peste 4 ori în ultimii 10 ani, până la 9,3 mld. lei, ajungând la peste 50% din subscrierile totale ale întregii pieţe. Dacă în următorii 5 ani piaţa va creşte de peste 2 ori, jumătatea evoluţiei din ultimii 10 ani, atunci ne vom uita la o piaţă RCA de aproape 4 mld. euro

Cât va mai creşte piaţa RCA şi ce va fi peste 5 ani?

Autor: Mircea Nica

06.06.2024, 09:30 99

Singurii ani în care piaţa RCA a înregistrat scăderi au fost 2017 şi 2018, cu scăderi de 11% şi 2,7%, după perioada în care au avut loc faimoasele falimente Astra Asigurări şi Carpatica Asig, doi foşti jucători care dominau piaţa RCA Într-un context similar, dar total diferit, alte două falimente asemănătoare, dar cu un impact şi mai mare, City Insurance şi Euroins, au avut efectul opus, piaţa RCA înregistrând creşteri istorice ale volumului de prime brute subscrise.

Piaţa RCA, cel mai controversat segment de asigurări, dar şi mo­torul întregii pieţe a asigu­rărilor din România, a atins un volum al primelor brute sub­scrise record de peste 9 mld. lei la finalul anului trecut şi a crescut de peste 4 ori în ultimii 10 ani, în ciuda celor 4 mari fali­men­te consemnate de-a lungul timpului. Cât va mai creşte piaţa RCA şi ce va fi peste 5 ani?

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, ZF a analizat evoluţia primelor brute sub­scrise din ultimii 10 ani pe segmentul asi­gurărilor obligatorii auto (RCA), o piaţă care a fost întotdeauna subiectul dezba­terilor, problemelor, dar şi principalul driver de creştere al întregii pieţe.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro