Companii

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Oana Pascu, Complice.ro: Vedem companii din sectoare variate care alocă bugete pentru a dărui experienţe angajaţilor, de la banking şi până la producţie. Nu mai sunt doar firmele de IT

Autor: Alex Ciutacu

03.07.2024, 00:06 13

Cifra de afaceri s-a ridicat la 844.000 de euro în 2023, după ce s-a dublat faţă de anul anterior Ţinta pentru 2024 este de peste 1 milion de euro Compania are circa 200 de furnizori de experienţe, dintre care 95% sunt antreprenori români.

Mai multe companii din diferite sectoare de activitate au început să le ofere angajaţilor cadouri sub forma unor experienţe, inclusiv companii din producţie, în contextul în care în urmă cu câţiva ani majoritatea companii­lor care apelau la astfel de tactici de retenţie veneau din sectorul IT, a explicat Oana Pascu, fondatoare Complice.ro, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parte­neriat cu CEC Bank.

„Au apărut şi alte domenii în afară de IT, unde bugetele erau generoase şi oamenii erau obişnuiţi cu cadouri. Acum vedem banking, vedem industrii la care nu ne-am aşteptat, companii din producţie, care chiar dacă nu fac astfel de iniţiative pentru toată fabrica fac măcar pentru top management“.

În ceea ce priveşte experienţele acestea pot fi variate, de la experienţe de relaxare sau experienţe de adrenalină şi până la eveni­mente de tip team building. Vânzările maga­zi­nului online de cadouri experienţiale Com­plice.ro se împart între clienţii corporate şi clienţii de retail, iar anul 2024 arată în con­tinuare un apetit ridicat pentru experienţe.

„Anul 2024 a început mult mai bine decât ne-am fi aşteptat, primele luni au avut un trend semnificativ mai bun decât anii an­teriori şi decât anul trecut, pare că românii sunt mult mai dispuşi să plătească pentru a­mintiri. (...) Înainte de pandemie marea ma­jo­ritate a experienţelor pe care le vindeam erau cumpărate pentru a fi oferite cadou celor dragi. Acum, oamenii îşi cumpără experienţe de care să se bucure chiar ei“.

Complice.ro a înregistrat o creştere de 68% a numărului de comenzi de la începutul anului şi până acum, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea medie a comenzii a scăzut cu circa 15% pe fondul inflaţiei.

„În acest context, noi am dezvoltat portofoliul să avem experienţe sau produse din ce în ce mai accesibile ca preţ. Şi asta poate să fi avut impact într-o scădere a comenzii medii, dar per total este o creştere care se datorează creşterii numărului de comenzi“.

Oana Pascu a înfiinţat Complice.ro în urmă cu nouă ani, după ce a lucrat 15 ani în corporaţie. La vremea aceea majoritatea cadourilor pe care le făceau companiile pentru angajaţi sau parteneri erau bonuri valorice.

Acum, magazinul online lucrează cu peste 200 de furnizori de experienţe din ţară şi din străinătate, iar în ultimii nouă ani a avut peste 3.000 de clienţi şi a vândut peste 5.000 de experienţe. În continuare, compania vrea să mizeze pe parteneriatele cu antreprenorii români.

„Se dezvoltă mediul antreprenorial din România ceea ce ne dă posibilitea să avem un portofoliu mai larg. Partenerii noştri, în proporţie de 95%, sunt antreprenorii români care se pricep foarte bine la ceva anume, sunt pasionaţi, fac un business şi noi îl promovăm, fie că este o florărie, unde putem face ateliere de design floral, fie că este o ciocolaterie, unde putem face ateliere de ciocolată şi tot aşa“.

Pe de altă parte, antreprenoarea se uită mai atent spre zona de experienţe internaţionale, care este prezentă mai puţin astăzi în portofoliul Complice.ro.

„Sunt mulţi români care deja îşi doresc experienţe în alte ţări, eu de obicei în concedii întotdeauna găsesc ceva să experimentez pe unde plec, fie că este bungee jumping la Canalul Corint sau scuba diving în Egipt. Avem câteva experienţe internaţionale în portofoliu, dar este una dintre zonele pe care o să le dezvoltăm semnificativ în viitor“.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 844.000 de euro în 2023, după ce s-a dublat faţă de anul anterior. În 2024 ţinta este de peste 1 milion de euro. Marja de profit în domeniu se situează între 10% şi 15%. Compania are 7 angajaţi.