Bănci și Asigurări

Isărescu: Nu mai există câmp de expansiune pentru creditarea populaţiei

Isărescu: Nu mai există câmp de expansiune pentru creditarea populaţiei

Autor: Claudia Medrega

16.06.2011, 13:06 2025

Băncile trebuie să acorde o importanţă mai mare credităriicompaniilor, având în vedere că nu mai există spaţiu de expansiunerapidă pentru creditarea populaţiei, ritmurile posibile fiind de3-5%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Este clar că domeniul asta a ajuns la o saturare (creditul deretail - n.r.). Cum să stimulezi consumul, când necazul în care amajuns a fost cauzat chiar de expansiunea consumului. Toatele datelearată, în privinţa gradului de îndatorare a populaţiei bancabile,că nu mai există câmp de expansiune rapidă. Există doar câmp dereplacement, undeva pe la 3-5%. Nu o să mai vedem ritmuri de50-60%", a declarat Isărescu.

El a susţinut că în România există un dezechilibru, având învedere că segmentul de creditare a companiilor a rămas în urmă încazul unor bănci şi există, în unele situaţii, probleme legate decitirea bilanţurilor de companie.

Guvernatorul BNR a amintit că unele bănci au dificultăţi cureţeaua supradimensionată, nepregătită pentru altceva decât pentrucredite de retail.