Bănci și Asigurări

Surpriză. CEC Bank devine lider al topului dealerilor primari

Surpriză. CEC Bank devine lider al topului dealerilor...

Autor: Claudia Medrega

05.06.2024, 00:07 3093

CEC Bank, instituţie de credit deţinută de statul român, a urcat puternic în topul dealerilor primari, ajungând la finalul lunii aprilie din acest an pe poziţia de lider după ce la sfârşitul anului 2023 ocupa de-abia locul 5 în clasamentul celor 8 dealeri. Instituţia de credit controlată de Ministerul Finanţelor a avut o ascensiune puternică şi în topul băncilor după active, închizând anul 2023 pe podium, pe locul 3, după ce a depăşit Raiffeisen, ING Bank şi BRD.

CEC Bank are calitatea de dealer primar din data de 1 mai 2022, dar a stat în afara topului pentru o perioadă de 12 luni, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Locul 2 în topul dealerilor primari de la final de aprilie îi revine BCR, care este şi a doua cea mai mare bancă din România după active. Banca ocupase şi poziţia 1 în topul dealerilor primari la sfârşitul primului trimestru din 2024, după ce în 2023 a fost mai mult pe locul 3. Podiumul dealerilor primari de la finalul primelor patru luni din 2024 este completat de banca românească cu capital francez BRD, a patra cea mai mare bancă după active. BRD se plasa la final de decembrie 2023 pe locul 2 în topul dealerilor primari.

Dealerii mari de pe piaţa titlurilor de stat sunt şi în topul celor mai mari bănci după active, dar şi în topul celor mai profitabile bănci. Prin intermediul dealerilor primari sunt depuse ofertele la licitaţiile de titluri de stat, atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor acestora - investitori locali sau străini.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro