Burse - Fonduri mutuale

BREAKING NEWS Nvidia depăşeşte Microsoft şi devine cea mai valoroasă companie de pe Wall Street. Evaluare bursieră de 3.300 de miliarde de dolari, plus 178% de la începutul acestui an

BREAKING NEWS Nvidia depăşeşte Microsoft şi devine...

Autor: Liviu Popescu

18.06.2024, 20:32 976

Nvidia, producător american de cipuri şi companie aflată în centrul revoluţiei AI, a depăşit marţi după-amiază Microsoft şi a devenit cea mai mare companie de pe Wall Street, arată datele agregate de ZF în timpul şedinţei de tranzacţionare.

Acţiunile Nvidia au urcat cu 3,6% la maximul istoric de 136 dolari pe unitate şi o capitalizare de 3.339 de miliarde de dolari în timp ce acţiunile Microsoft au scăzut cu 0,16% la 447,6 dolari, adică 3.326 de miliarde de dolari.

Nvidia a fost principalul beneficiar al creşterii cererii de cipuri care pot antrena şi rula modele puternice de inteligenţă artificială generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI. În mai puţin de doi ani, s-a transformat dintr-o companie de 300 de miliarde de dolari, care se confrunta cu o supraofertă de cipuri exacerbată de o criză a criptomonedelor, într-una dintre cele mai puternice companii de tehnologie din lume, cu alţi giganţi din Silicon Valley făcând coadă pentru a obţine cele mai recente produse ale sale, scrie FT.

Creşterile uriaşe ale preţului acţiunilor sale au adusaproximativ o treime din creşterea de 14% de la începutul anului până în prezent a indicelui de referinţă S&P 500, într-un raliu care i-a şocat chiar şi pe observatorii optimişti.

"Acum este vorba de spiritele animalelor, este vorba de emoţia umană care preia controlul", a declarat Ted Mortonson, strateg în domeniul tehnologiei la Baird. "Nvidia este o companie fantastică, nu mă înţelegeţi greşit. Există o mulţime de motoare [pentru acţiuni] . . dar 40 de procente într-o lună, nu este ceva normal".

Înfiinţată în urmă cu 31 de ani pentru a construi plăci grafice pentru PC-uri pentru jucătorii de jocuri video, compania din Silicon Valley a înregistrat în ultimul an trimestre succesive de creştere uriaşă a veniturilor, anunţând o creştere de 265% în februarie şi 262% în mai, de la an la an. Acţiunile sale au crescut cu aproximativ 170 de procente de la începutul anului.

„Povestea creşterii NVDA este una demnă de cărţile de istorie“, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist  la XTB România. „Poziţia dominantă în piaţă a permis marje de profitabilitate excepţionale, care împreună cu avansul veniturilor au repoziţionat multiplii de evaluare, scoţându-i în repetate rânduri din ceea ce părea - dacă nu se lua viteza de creştere în considerare - a fi o supraevaluare pronunţată.“

„Faţă T3 fiscal 23, în T2 24, cel mai recent trimestru, compania şi-a dublat veniturile, dar profitul a crescut de 2,4 ori. Pe seama estimărilor medii veniturile au urma să crească la 110,6 mld. dolari în anul fiscal curent şi 145,9 mld. dolari în următorul, potrivit datelor LSEG“, continuă el.

Bogdan Maioreanu, analist eToro, spune că raportul P/E care anticipează următoarele 12 luni este încă scăzut, la aproximativ 39x, în comparaţie cu potenţialul de creştere al companiei şi cu marjele sale de rentabilitate.

„Am văzut o creştere a previziunilor companiei pentru următorul trimestru, cu venituri estimate la 28 de miliarde de dolari şi marje de peste 74%. Principalul segment de activitate este reprezentat de centrele de date, iar veniturile au crescut cu 427% de la an la an. Analiştii estimează că arhitectura Nvidia este prezentă în aproximativ 98% din centrele de date care utilizează procesoare grafice (GPU). Acesta este un punct forte şi, în ciuda eforturilor concurenţei, se estimează că acest procent va scădea până la 94% la sfârşitul anului 2024“.

Această dominaţie creează, de asemenea, constrângeri în ceea ce priveşte oferta, ceea ce face ca produsele Nvidia să fie şi mai atractive pentru cei mai mari clienţi ai companiei, precum Meta, Microsoft, Google şi Amazon, care se întrec în a dezvolta tehnologie de inteligenţă artificială (IA) mai eficientă pentru consumatori.

Cipurile H100 continuă să fie principalul motor al veniturilor din centrele de date, dar Nvidia se aşteaptă ca viitoarele livrări ale cipurilor H200 şi ale următoarei generaţii de cipuri Blackwell să domine vânzările în cursul anului fiscal curent. Cipurile H200 sunt capabile să ofere o instruire de 4 ori mai rapidă şi o inferenţă de 30 de ori mai rapidă pentru AI decât cele H100. Blackwell este, de asemenea, perfect integrat cu mediul Nvidia şi cu tehnologiile sale de reţea de ultimă generaţie pentru a permite progrese suplimentare în dezvoltarea IA. „Dar există ameninţări în viitor pentru companie“, continuă el.

Cei mai mari clienţi devin cei mai mari concurenţi, deoarece Meta, Microsoft, Google şi Amazon investesc, de asemenea, masiv în dezvoltarea propriilor GPU-uri. Intel şi AMD încearcă, de asemenea, să recupereze decalajul faţă de Nvidia şi mai există şi voci care se tem că această arhitectură la scară mare va deveni rapid depăşită şi se va trece la una mai mică şi mai localizată.

„Deocamdată, avansul Nvidia este atât de mare încât toate aceste îngrijorări sunt pentru un viitor mai îndepărtat. Estimările sunt că Google, Amazon, Microsoft, Meta şi Apple vor investi în total, în acest an 200 de miliarde de dolari în dezvoltarea inteligenţei artificiale, o mare parte din aceste cheltuieli urmând să se îndrepte către infrastructura specifică, precum cipurile Nvidia“.

Vânzările record de cipuri de inteligenţă artificială au făcut ca veniturile Nvidia să urce cu 262% în ultimul trimestru, depăşind aşteptările analiştilor, iar directorul general al companiei a declarat că această creştere va continua anul acesta, odată cu lansarea unei noi linii de cipuri.

Jensen Huang a declarat investitorilor că anul acesta compania va înregistra „o mare parte“ din venituri din noile sale cipuri Blackwell, profitând de cererea în creştere pentru puterea de calcul din spatele inteligenţei artificiale generative, notează FT.

Blackwell va contribui la o nouă fază de creştere pentru companie, a declarat Huang, adăugând că Nvidia va continua să lanseze cipuri noi şi mai puternice în acelaşi ritm.