Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Transelectrica a atras 64 mil. euro prin Fondul pentru Modernizare. Banii, folosiţi pentru construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV

Bursă. Transelectrica a atras 64 mil. euro prin Fondul...

Autor: Eduard Ivanovici

25.06.2024, 16:37 252

Compania naţională de transport de energie electrică Transelectrica (simbol bursier TEL) a anunţat că a obţinut o finanţare nerambursabilă de 64 de milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare, banii urmând să fie folosiţi pentru aşa-zisul „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”.

Proiectul vizează construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV cu dublu circuit, între staţiile Isaccea şi Tulcea Vest, prin înlocuirea liniei electrice aeriene existente de 400 kV simplu circuit, instalarea a două celule de 400 kV în cele două staţii şi utilizarea unor stâlpi tubulari inovativi, potrivit unui raport publicat marţi la BVB.

„Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii de integrare a noilor surse regenerabile de energie din regiunea Dobrogea, unde potenţialul de energie regenerabilă este cel mai mare din ţară, însă constrângerile tehnice date de limitele liniilor electrice aeriene existente nu permit integrarea de noi surse în această zonă. Prin modernizarea şi dublarea capacităţii de transport între Isaccea şi Tulcea Vest va creşte, de asemenea, capacitatea de transfer către zonele învecinate”, scriu reprezentanţii Transelectrica.

Acţiunile TEL afişează aprecieri de 37,9% şi 68% în 2024, respectiv în ultimele 12 luni, la o valoare de piaţă de 3 miliarde de lei. Compania este controlată de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, care deţine un pachet de 58,7% din capitalul social.

„Trecerea LEA 400 kV Isaccea - Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit reprezintă o soluţie viabilă pentru a evita supraîncărcările şi pentru a creşte capacitatea de conectare la Sistemul Electroenergetic Naţional a centralelor electrice din surse regenerabile din regiunea Dobrogea”, se mai arată în raport.

Proiectul este inclus în Planul de Dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport, perioada 2022- 2031, ca proiect care va contribui la integrarea surselor regenerabile de energie şi a noilor centrale şi va întări capacitatea de transport din Dobrogea spre restul sistemului.

Transelectrica a raportat pentru perioada ianuarie-martie 2024 un profit net de 103 milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de acelaşi interval de anul trecut, şi venituri operaţionale de 532 de milioane de lei, plus 7%.