Burse - Fonduri mutuale

Casa de avocatură Filip & Company asistă Banca Transilvania în achiziţia BRD Pensii, tranzacţie prin care îşi face debutul pe segmentul de pensii private obligatorii Pilon II

Alina Stancu Bîrsan, partener şi coordonatoarea departamentului de Finance & Banking al Filip & Company

Alina Stancu Bîrsan, partener şi coordonatoarea departamentului de Finance & Banking al Filip & Company

Autor: Cristina Bellu

29.05.2024, 12:44 285

Echipa Filip&Company acordă asistenţă juridică Grupului Băncii Transilvania în legătură cu semnarea documentelor privind achiziţia BRD Pensii, companie a grupului Societe Generale care administrează un fond de pensii private obligatorii (Pilon II) şi un fond de pensii facultative (Pilon III).

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare relevante.

Echipa Filip & Company care a asistat Grupul Financiar Banca Transilvania în această tranzacţie a fost coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) şi i-a inclus în poziţii cheie pe Olga Solomon (Niţă) (partener), Rebecca Marina (counsel), Raluca Biţă (associate), Daria Olteanu (associate) şi Valeriu Iliescu (associate).

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cel mai mare jucător din sistemul bancar local, a anunţat marţi seară la Bursa de Valori Bucureşti că a ajuns la un acord cu francezii de la Societe Generale pentru achiziţia BRD Pensii. Banca din Cluj, odată finalizată tranzacţia, îşi va face astfel debutul pe segmentul de pensii private obligatorii Pilon II.

“Ne bucurăm să fim alături de Grupul Financiar Banca Transilvania în această tranzacţie de consolidare şi extindere pe piaţa fondurilor de pensii, prin care continuă să contribuie la dezvoltarea unui segment foarte important pentru economia României”, a declarat Alina Stancu Bîrsan, partener şi coordonatoarea departamentului de Finance & Banking al Filip & Company.

Sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani.

Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanţi, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudentă în active de calitate pentru a obţine valoare suplimentară pentru aceştia după vârsta pensionării.