Business Internaţional

Vreme extremă în SUA. Un fenomen meteo periculos ameninţă milioane de oameni

Vreme extremă în SUA. Un fenomen meteo periculos...

Autor: Petru Mazilu

05.06.2024, 13:39 203

Oamenii din vestul SUA au fost avertizaţi că în zonă se formează un dom de căldură. Expunerea la soare poate fi mortală, spun specialiştii. Zeci de milioane de oameni locuiesc în zonele în care vremea extremă urmează să producă efecte.

Domul de căldură este un fenomen care se formează dacă o zonă de presiune ridicată rămâne deasupra unei regiuni pentru o perioadă de timp. Este vorba despre zile sau chiar săptămâni. Fenomenul este asemănător unei oale cu capac. Practic, în zona afectată rămâne aerul cald ceea ce provocă temperaturi mult peste cele normale.

Peste 34 de milioane de americani se pregătesc pentru temperaturi extreme, în timp ce un dom de căldură se formează în partea de vest a SUA, potrivit BBC.

Meteorologii i-au avertizat pe locuitorii din California, Nevada, Utah şi Arizona să se pregătească pentru valul de caniculă. Temperaturile ar putea urca până aproape de 45 de grade Celsius, în unele părţi din California. Cea mai călduroasă zi va fi joi, au mai anunţat meteorologii care au emis deja mai multe avertizări.

„Insolaţia poate fi mortală”, scrie într-un avertisment al autorităţilor pentru populaţie. Locuitorii au fost sfătuiţi să bea lichide, să stea în camere cu aer condiţionat şi să poarte haine largi.

Un fenomen asemănător care a lovit sud-vestul SUA în iulie anul trecut a fost descris de meteorologi drept „unul dintre cele mai puternice” de acest tip care a lovit regiunea. Atunci, 12 persoane au murit şi sute au ajuns la spitalele din Louisiana şi Texas.