Energie

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Premier Energy, furnizor şi distribuitor de gaze şi electricitate listat recent la BVB, cumpără un parc eolian de 80 MW din Constanţa

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care...

Autor: Cristina Bellu

06.06.2024, 12:16 185

Consiliul Concurenţei a anunţat joi că analizează tranzacţia prin care Premier Renewable Invest Co S.R.L, parte din furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (PE), intenţionează să preia Eolica Dobrogea One, producător de energie electrică care operează un parc eolian de 80 MW în comuna Mihai Viteazu din judeţul Constanţa.

“În conformitate cu prevederile Legii concurenţei, această tranzacţie trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, spun reprezentanţii instituţiei.

Grupul Premier Energy, deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiri Smejc, a achiziţionat la sfârşitul lunii aprilie parcul eolian Mihai Viteazu din Constanţa, într-o tranzacţie de 88 mil. euro, care a inclus aproximativ 520.000 de certificate verzi.

Premier Energy, împreună cu subsidiara sa Alive Capital, este unul dintre cei mai  mari jucători din segmentul energiei regenerabile, cu o capacitate instalată de peste 900 MW în proprietate, gestionare şi dezvoltare în România.

Recent, Premier Energy a finalizat achiziţia CEZ Vânzare, în urma căreia portofoliul regional de clienţi al întregului grup a urcat la 2,4 milioane de clienţi casnici şi noncasnici.

Începând cu finalul anului 2022, Premier Energy a devenit şi un jucător important în sectorul energiei regenerabile, prin achiziţii. Astfel, grupul îşi pregăteşte tranziţia către energie regenerabilă, ţinta setată pentru România fiind între 1,4 GW şi 1,6 GW în următorii trei ani.

Compania deţine în România proiecte de energie verde/regenerabilă cu o capacitate de peste 1.000 de MW, proiecte care sunt în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare şi care sunt împărţite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil.

Acţiunile Premier Energy (simbol bursier PE) au debutat pe 28 mai 2024 la Bursa de Valori Bucureşti