Energie

Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, investeşte 1,5 mld.lei în modernizarea staţiilor de transformare, din care 1,1 mld. lei reprezintă finanţare din Fondul pentru Modernizare

Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România,...

Autor: Cristina Bellu

12.06.2024, 11:00 90

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, planifică investiţii de 1,5 miliarde de lei în modernizarea a 44 de staţii de transformare, în următorii şase ani, din care 1,1 miliarde de lei reprezintă finanţare din Fondul pentru Modernizare.

Până în prezent, Delgaz Grid a depus 20 de proiecte de investiţii, în valoare totală de 3,3 miliarde de lei, pentru a obţine o finanţare de 2,6 miliarde de lei din Fondul pentru  Modernizare, diferenţa fiind asigurată de companie.

Şase proiecte, în valoare de 900 milioane de lei, cu o cofinanţare de aproape 700 de milioane lei, au fost deja aprobate şi contractele de finanţare semnate, spun oficialii companiei.

„După nivelul record al investiţiilor de anul trecut pe zona de electricitate, de 455 milioane lei, continuăm într-un ritm susţinut proiectele pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie. În absenţa unui cadru de reglementare adecvat tranziţiei energetice, Fondul de Modernizare constituie un balon de oxigen pentru obţinerea finanţărilor necesare creşterii capacităţii sistemului de a prelua energia produsă din surse regenerabile”, explică Cristian Secoşan, director general Delgaz Grid.

Principalele lucrări avute în vedere sunt modernizarea echipamentelor de medie şi înaltă tensiune şi a circuitelor de comandă, control şi măsură, creşterea capacităţii staţiilor prin montarea a 70 de transformatoare de putere, integrări şi modernizări SCADA, montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile staţiilor.

Staţiile de transformare incluse în proiect sunt:

♦ Jud. Bacău: Oneşti, Letea, Mărgineni, Tărâţa, Glăvăneşti, Şişcani, Tg. Ocna, Filipeşti, Dărmăneşti, Gherăeşti, Bălcescu;

♦ Jud. Botoşani: Mitoc, Ripiceni, Săveni;

♦ Jud. Iaşi: Regie, Centru, Galata, Tătăraşi, Iaşi Sud din mun. Iaşi, Belceşti, Tabăra, Trifeşti, Vlădeni;

♦ Jud. Neamţ: PAL, Gară şi Centru din mun. Piatra Neamţ, Roman IMR, Roman Vest, Roman Laminor, Izvoare;

♦ Jud. Suceava: Combinat, Radiatoare, Conexiuni, Mirăuţi din mun. Suceava, Delniţa, Iacobeni, Tarniţa, Vereşti, Rădăuţi, Barnar, Fălticeni;

♦ Jud. Vaslui: Bârlad, Simila, Rediu.