Companii

Mesajul Fildas-Catena, cel mai puternic grup din comerţul farma: Cea mai importantă provocare e legată de taxarea firmelor mari cu 1% din cifra de afaceri. Există societăţi care nu pot susţine o astfel de taxă

Mesajul Fildas-Catena, cel mai puternic grup din...

Autor: Georgiana Mihalache

22.05.2024, 00:08 5250

Guvernul şi-a asumat un pachet de măsuri fiscale, printre care impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri a companiilor de peste 50 mil. euro Măsura pune presiune pe mediul de afaceri, mai ales pe businessurile cu rulaje mari şi marje mici Grupul Fildas-Catena: Taxa nu are logică economică.

Grupul Fildas-Catena, dez­voltat de antreprenoarea Anca Vlad, care a ajuns la 14 miliarde de lei cifră de afaceri în 2023, spune într-un răspuns pentru ZF că principala provocare este taxa de 1% impozit pe cifra de afaceri, una dintre măsurile fiscale asumate de guvern. Băncile plătesc deja 2% din cifra de afaceri.

„Acum cea mai importantă provocare este legată de introducerea în România a taxării firmelor mari cu 1% din cifra de afaceri. Introducerea unei taxe calculate ca procent din cifra de afaceri nu are logică economică. Sursa plăţii impozitului pe profit nu poate fi decât profitul însuşi, ca rezultat economic. Există ramuri, societăţi şi chiar linii de business care nu pot susţine o astfel de taxă aplicate asupra «preţului unui produs»“, potrivit răspunsului de la Fildas-Catena.

Sectorul de distribuţie, în care grupul farmaceutic este prezent cu Fildas, dar şi comerţul cu medicamente în farmacii sunt caracterizate prin rulaje mari, cifre de afaceri de miliarde de lei şi marje de profit mai reduse. În cazul celor două divizii ale Fildas-Catena, marjele de profit din cifra de afaceri nu depăşesc 5%.

Anterior, companiile din industria medicamentului s-au confruntat cu probleme date de lipsa materiilor prime, discontinuităţi la medicamente, inflaţia crescută, aspecte care nu au ocolit nici grupul Fildas-Catena.

În comparaţie cu anul anterior, la nivel de grup, Fildas-Catena are cu aproape 2 miliarde de lei mai mult la afaceri, adică 14 mld. lei.

În continuare, businessul cu farmacii este mai mare faţă de cel din distribuţie strict ca nivel al cifrei de afaceri, însă în anul 2023 rezultatele diviziei de distribuţie s-au apropiat la o diferenţă de câteva sute de milioane de lei. Astfel, cele 929 de farmacii Catena au adus 7,1 miliarde de lei, în vreme ce distribuţia s-a situat la 6,9 miliarde de lei.

Grupul Fildas-Catena este construit în ultimele trei decenii de antreprenoarea Anca Vlad şi se numără printre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din România.

Antreprenoarea a pus bazele Fildas Trading în 1993, iar şase ani mai târziu, în 1999, a intrat şi pe partea de retail, cumpărând o reţea cu 30 de farmacii în Piteşti (judeţul Argeş).

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro